Na hlavný obsah

Pri ruskom útoku zasiahli jeden z blokov Záporožskej jadrovej elektrárne

Požiar sa podarilo uhasiť.

Pri ruskom útoku zasiahli jeden z blokov Záporožskej jadrovej elektrárne
Zasiahnutý blok Záporožskej jadrovej elektrárne. Foto: TARS/AP

Pri ruskom útoku zasiahli jeden z blokov Záporožskej jadrovej elektrárne na juhovýchode Ukrajiny, uviedlo v noci na piatok (4. 3.) ukrajinské ministerstvo energetiky. Vo výcvikovej budove vypukol požiar, ktorý sa podarilo uhasiť.

Elektrárenský komplex napadli ruské sily okolo polnoci a požiar vypukol v päťpodlažnom výcvikovom zariadení. Minister zahraničia Dmytro Kuleba vyzval na okamžité zastavenie paľby. Riaditeľ elektrárne povedal, že bezpečnosť ohľadom radiácie je zaistená.

„V dôsledku ostreľovania Záporožskej jadrovej elektrárne ruskými jednotkami vypukol požiar,“ uviedol hovorca elektrárne Andrij Tuz vo videu zverejnenom na sociálnej sieti Telegram. „Požadujeme zastavenie paľby ťažkými zbraňami,“ povedal Tuz, ktorý zároveň varoval, že hrozí reálne jadrové nebezpečenstvo.

Horel jeden zo šiestich blokov

Hovorca podľa AP s odvolaním sa na ukrajinské médiá ďalej uviedol, že granáty dopadali priamo na elektráreň a horí jeden zo šiestich blokov zariadenia. Ten nie je v súčasnosti prevádzke, ale vnútri je jadrové palivo, povedal.

Počas noci potom prichádzali často rozporné informácie a dlho nebolo jasné, či sa k ohňu môžu dostať hasiči, ktorým v tom bránila streľba. Rovnako o radiácii sa objavovali rozdielne správy. Agentúra AP v jednom momente s odvolaním sa na anonymný vládny zdroj napísala, že úroveň radiácie stúpa, hovorca elektrárne to však neskôr poprel.

Na ukončenie bojov pri jadrovej elektrárni vyzvala okrem iného Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

V elektrárni nie sú známky zvýšenej radiácie

Požiar sa však podarilo uhasiť, oznámila podľa agentúry Reuters ukrajinská záchranná služba. Horelo v päťpodlažnom výcvikovom zariadení.

Riaditeľ elektrárne televízii Ukrajina 24 povedal, že radiačná bezpečnosť je zabezpečená. Americká ministerka energetiky Jennifer Granholmová podľa Reuters uviedla, že v záporožskej elektrárni nie sú žiadne známky zvýšenej radiácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet