Na hlavný obsah

Pri stretnutí s utečencami nazval Biden Putina mäsiarom

V minulosti ho už nazval krvilačným diktátorom či zabijakom.

Pri stretnutí s utečencami nazval Biden Putina mäsiarom
Americký prezident Joe Biden sa stretol s utečencami z Ukrajiny v Poľsku. Foto: SITA/AP

Americký prezident Joe Biden v sobotu (26. 3.) v súvislosti s ruskou agresiou na Ukrajine nazval ruského prezidenta Vladimira Putina mäsiarom. Podľa agentúr to povedal pri stretnutí s ukrajinskými utečencami vo Varšave.

Biden sa o šéfovi Kremľa vyjadril nelichotivo už niekoľkokrát. Jeho urážky na Putinovu adresu zužujú možnosti pre zlepšenie vzťahov Moskvy s Washingtonom, zareagoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Na otázku, čo si myslí o Vladimirovi Putinovi, „vzhľadom na to, čo týmto ľuďom spôsobil“, americký prezident podľa agentúry AFP odpovedal jednou vetou: „Je to mäsiar.“

Stretnutie šéfa Bieleho domu s ukrajinskými utečencami na Národnom štadióne v poľskej metropole pritom naživo prenášalo niekoľko televíznych staníc.

Pre napadnutie Ukrajiny a barbarský postup ruských síl Biden minulý týždeň nazval Putina vojnovým zločincom, neskôr „krvilačným diktátorom“ a „hrdlorezom“.

Americký prezident už pred rokom nelichotivým vyjadrením o Putinovi nahneval Moskvu. V marci vtedy v rozhovore, ktorý odvysielala televízia ABC News, pritakal na otázku, či pokladá Putina za „zabijaka“.

Peskov teraz uviedol, že Bidenove osobné urážky na Putinovu adresu zužujú možnosti na zlepšenie vzťahov medzi Ruskom a USA.

„Predsa len by si štátny predstaviteľ mal zachovať súdnosť,“ povedal Peskov podľa agentúry TASS. „Samozrejme, zakaždým podobné osobné urážky zužujú okno príležitostí pre naše bilaterálne vzťahy za terajšej administratívy USA. Toho si musíme byť vedomí,“ zdôraznil hovorca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet