Na hlavný obsah

Priaznivci Zemmoura skandovali, že Macron je vrah. Francúzsky prezident to odsúdil

Podľa Le Penovej to bolo poľutovaniahodné.

Priaznivci Zemmoura skandovali, že Macron je vrah. Francúzsky prezident to odsúdil
Na snímke prezident Francúzska Emmanuel Macron. Foto: ČTK/ABACA/Blondet Eliot/ABACA

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok (28. 3.) odsúdil incident, pri ktorom krajne pravicový kandidát na prezidenta Éric Zemmour nechal počas predvolebného stretnutia svojich priaznivcov skandovať heslo „Macron – vrah“. Macronov súper v nadchádzajúcich aprílových voľbách na správanie davu nijako nereagoval, uviedla agentúra AFP.

Dve hypotézy

„Existujú dve hypotézy. Prvá je, že išlo o nedôstojný incident, čo sa mi zdá najpravdepodobnejšie. Ale nie je to prekvapenie,“ vyhlásil šéf Elyzejského paláca počas kampane v Dijone na východe Francúzska.

Druhou možnosťou je podľa Macrona skutočnosť, že Zemmour nepočul o reforme zdravotníctva, ktorá by mu umožnila zaobstarať si načúvadlo hradené z poistenia. Zjavne tak reagoval na poznámku Zemmourovho tímu, podľa ktorého bývalý novinár skandovanie davu nepočul.

Zemmour na predvolebnom stretnutí spomenul tri prípady. Boli to dve antisemitské vraždy a jeden džihádistický útok, pri ktorých obete zabili ľudia, ktorí sa hlásili k islamu.

„Nikdy nedosiahneme spravodlivosť voči všetkým, ktorých štát nedokázal ochrániť,“ uviedol Zemmour. Bývalý novinár, ktorého preslávili televízne vystúpenia, sa potom odmlčal, zatiaľ čo dav prevolával slogan „Macron – vrah“.

Hoci Zemmour počas skandovania nijako nezasiahol, jeho tím tvrdí, že činy svojich priaznivcov odsúdil a do akcie sa nezapojil.

Nedôstojné posolstvo či diskreditácia

„Keď hovoríte na zhromaždení, počujete dav celkom dobre,“ poznamenal zelený kandidát Yannick Jadot. Incident označil ako „nedôstojné posolstvo“ a vyzval k prestávke od urážok dva týždne pred prvým kolom prezidentských volieb, ktoré je v pláne na 10. apríla.

Pravicová kandidátka Valérie Pécresseová výroky odsúdila a uviedla, že sú nebezpečné. Zemmour sa podľa nej ako možný prezident Francúzska „úplne zdiskreditoval“.

Ďalšia krajne pravicová kandidátka Marine Le Penová, ktorá s Macronom podľa prieskumov pravdepodobne prejde do druhého kola volieb, uviedla, že ide o „formu rozhorčenia, ktorá reaguje na formu rozhorčenia“. Slogan označila za „poľutovaniahodný“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet