Na hlavný obsah

Príbehy utečencov: Pri skrývaní sa v pivnici ochoreli. K hraniciam išli aj 15 hodín peši

Ukrajinsko-rumunské hranice prekročili stovky tisíc ľudí.

Okrem Slovenska, Poľska, či Maďarska utekajú Ukrajinci aj cez Rumunsko. Podľa údajov Úradu vysokého komisára OSN, od začiatku ruskej invázie vstúpilo na územie Rumunska viac ako 450 000 Ukrajincov.

Z toho takmer 300 000 pokračovalo ďalej do Európy. Na ukrajinsko-rumunských hraniciach nakrúcal redaktor RTVS Andrej Bálint.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Z vojnou sužovanej krajiny museli so svojimi rodinami odísť aj Kristina a Marina. Stihli si so sebou zobrať len pasy a niekoľko kusov oblečenia.

„Počuli sme bombardovanie a boje. V tom chaose sme utiekli do pivnice nášho domu a niekoľko dní sme tam museli zostať, kým sa situácia vonku neupokojila. Naše deti ochoreli, pretože v pivnici bola zima,“ hovorí utečenka z Ukrajiny Kristina.

Bombardovaný Kyjev museli opustiť aj Yevhen a Oľga so štvormesačným synom Alexandrom.

„Mali sme obrovské šťastie. Podarilo sa nám náhodne stretnúť dobrých ľudí ktorí nás zobrali do Ľvova. Nevedeli sme však, kam ísť ďalej, a tak nás opäť dobrí ľudia odviezli do Mukačeva. Odtiaľ sme išli pešo. Dostať sa na hranice nám trvalo asi 15 hodín,“ priblížil utečenec z Ukrajiny Yevhen.

Obe rodiny však našli pomoc v Rumunsku v podzemnom úkryte kostola v prihraničnom meste Satu Mare. Niekdajší sklad zmenili na úkryt pre utečencov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet