Na hlavný obsah

Prípadné zastavenie dodávok plynu z Ruska pocíti najskôr priemysel

Štátni plynári sa preto obzerajú po nových zdrojoch.

Prípadné zastavenie dodávok plynu z Ruska či už pre zavedenie sankcií, alebo zatvorenie kohútikov zo strany Moskvy, by znamenalo veľké problémy najmä pre stredoeurópske krajiny, vrátane Slovenska.

Štátni plynári nedávno síce kúpili tanker naplnený skvapalneným zemným plynom, ten však zďaleka nestačí na vytvorenie zásob na ďalšiu zimu.

Zatiaľ čo Európa kupuje z Ruska zhruba 40 % plynu, Slovensko je závislé prakticky na 100 %. Zastavenie dodávok by najprv pocítil priemysel.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Jednoducho by došlo k obmedzeniu výroby. Druhým dôsledkom by bolo, že skôr či neskôr, by to ovplyvnilo aj domácnosti, čo sa týka dodávok zemného plynu. No a ďalší dôsledok by boli ceny, pretože od cien zemného plynu, ktoré by tým pádom rapídne vyskočili – nad rámec toho, čo vidíme teraz – tie ceny by boli omnoho vyššie a ovplyvnili by aj ceny elektrickej energie,“ vysvetľuje Richard Kvasňovský, výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu.

Štátni plynári sa preto obzerajú po nových zdrojoch. „S cieľom diverzifikácie zdrojov SPP (Slovenský plynárenský priemysel) prvýkrát uzavrel kontrakt na dodávku skvapalneného zemného plynu LNG v objeme 80 miliónov metrov kubických,“ informoval Ondrej Šebesta, hovorca SPP.

„Na to, aby sme si zabezpečili svoju ročnú spotrebu, by sme potrebovali asi 60 takýchto tankerov,“ vyhlásil Kvasňovský.

Európa by čelila energetickému deficitu aj keby alternatívni dodávatelia plynu ako Nórsko, Azerbajdžan či Spojené štáty posielali maximálne možné objemy.

„Medzi najohrozenejšie krajiny by patrilo aj Slovensko, pretože Slovensko je vo vnútrozemí. Nemáme dostatok kapacity, aby sme tento plyn dostali do vnútrozemia,“ hovorí Kvasňovský.

Jedným z riešení by bolo lepšie prepojenie so západnou Európou, čo by si však vyžiadalo ďalšie investície.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko