Na hlavný obsah

Putin chválil statočnosť ruských vojakov, tlieskal mu plný štadión

Inváziou chce zachrániť ľudí pred údajnou genocídou.

Putin chválil statočnosť ruských vojakov, tlieskal mu plný štadión
Na veľkoplošnej obrazovke ruský prezident Vladimir Putin počas osláv výročia anexie Krymu. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok (18. 3.) označil záchranu ľudí pred údajnou genocídou za hlavný dôvod „špeciálnej vojenskej operácie“ na Ukrajine, ktorú ruské ozbrojené sily na Putinov rozkaz začali pred 23 dňami, 24. februára.

Televízia Rossija 24 po niekoľkých minútach náhle vysielanie Putinovho prejavu na moskovskom štadióne Lužniki prerušila a pokračovala vysielaním záberov vlasteneckého koncertu z tohto štadióna, kde asi 80 000 Moskovčanov oslavovalo výročie pripojenia anektovaného ukrajinského polostrova Krym k Rusku.

Televízia toto počínanie nijako nevysvetlila, upozornil denník Kommersant. Neskôr stanica Putinov prejav znovu odvysielala, tentoraz aj s ováciami.

Cieľom je zbaviť ľudí genocídy, tvrdí Putin

„Museli sme dostať Krym a Sevastopol z ponižujúceho postavenia, v ktorom boli v cudzom štáte,“ povedal Putin za jasotu publika. Rusko podľa neho postupovalo správne, keď sa postavilo proti ukrajinskému „neonacizmu a krajnému nacionalizmu“.

„Práve zbaviť ľudí utrpenia, genocídy je základnou, hlavnou príčinou, hnacím motorom a cieľom vojenskej operácie, ktorú sme začali v Donbase a na Ukrajine. Práve v tom spočíva cieľ, vyhlásil Putin.

Putin pochválil ruských vojakov, ako statočne a obetavo bojujú na Ukrajine.

Televízia Rossija 24 po niekoľkých minútach vysielania Putinovho prejavu prerušila a pokračovala vo vysielaní záberov z koncertu na štadióne v Lužnikách.

Prišlo údajne vyše 80 000 Rusov

O tom, že Putin začal hovoriť v Lužnikách, informovala agentúra TASS v miernom predstihu pred tým, ako sa zábery objavili v internetovom vysielaní stanice.

Futbalový štadión Lužniki má kapacitu 81 000 divákov, konalo sa na ňom napr. finále futbalových MS v roku 2018. Ďalších 10 000 Moskovčanov bolo v piatok podľa televízie pred štadiónom.

Okrem ruskej hymny a vlasteneckých piesní zaznela aj ruská verzia hitu Brucea Springsteana Born in the USA, opatrená refrénom „Narodil som sa v Sovietskom zväze, vyrobený v ZSSR“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet