Na hlavný obsah

Putin je vojnový zločinec, vyhlásil Biden

Podľa Kremľa ide o neodpustiteľnú rétoriku.

Putin je vojnový zločinec, vyhlásil Biden
Na snímke sprava ruský prezident Vladimir Putin a americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP, koláž: RTVS

Prezident USA Joe Biden v stredu (16.-3.) nazval ruského prezidenta Vladimira Putina vojnovým zločincom. Urobil tak verejne prvýkrát od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Americká administratíva sa doteraz podobnému označeniu vyhýbala, pretože ho považovala za právny termín, ktorý by bolo možné použiť až po riadnom vyšetrení počínania ruskej armády na Ukrajine.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov krátko na to označil Bidenove poznámky za neprijateľnú a neodpustiteľnú rétoriku.

Hovorkyňa: Hovoril od srdca

„Je to vojnový zločinec,“ povedal Biden na adresu Putina pri odchode z akcie venovanej boju proti násiliu na ženách jednej z prítomných novinárok.

Podobné slová v minulosti použili aj iní svetoví lídri aj niektoré medzinárodné organizácie. Z úst vysokého amerického činiteľa, obzvlášť prezidenta, však zazneli prvýkrát.

„Prezident hovoril od srdca a vychádzal z toho, čo ste videli v televízii, teda barbarské činy brutálneho diktátora,“ vyhlásila krátko po Bidenovej poznámke hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová.

Dodala, že ministerstvo zahraničia USA naďalej vyšetruje, či sa dá počínanie ruských vojsk na Ukrajine kvalifikovať ako vojnové zločiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet