Na hlavný obsah

Putin: Neobmedzovať vojenskú operáciu len na Donbas bolo úplne správne

Rozhodnutie o invázii na Ukrajinu bolo ťažké, tvrdí.

Putin: Neobmedzovať vojenskú operáciu len na Donbas bolo úplne správne
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Za úplne správne považuje ruský prezident Vladimir Putin rozhodnutie neobmedzovať takzvanú špeciálnu vojenskú operáciu na Ukrajine len na oblasť Donbasu.

Tvrdí, že ruské jednotky už zničili skoro všetku ukrajinskú vojenskú infraštruktúru, protivzdušnú obranu vraj prakticky zlikvidovali. Šéf Kremľa to podľa agentúr povedal na stretnutí s ruskými stevardkami z najväčšej ruskej leteckej spoločnosti Aeroflot, ktorú tvrdo postihli západné sankcie.

Podľa Putina bolo rozhodnutie o invázii na Ukrajinu ťažké. Vraj ho k tomu priviedli snahy Kyjeva získať jadrový štatút. „Za oceánom im pomôžu a v tom momente sa naším protivníkom stane NATO,“ cituje ruskojazyčná verzia BBC Putina.

Obhajuje vojenskú inváziu

Dôkazom toho, že sa Ukrajina snaží získať jadrové zbrane, bolo pre Putina vystúpenie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na bezpečnostnej konferencii v Mníchove 19. februára.

BBC uvádza, že Zelenskyj v prejave nehovoril o vývoji jadrových zbraní. Pohrozil ale, že by Ukrajina mohla vypovedať dohody uzavreté na základe Budapeštianskeho memoranda, v ktorom Rusko, USA a Británia sľúbili v roku 1994 Ukrajine bezpečnosť výmenou za to, že sa vzdala jadrových zbraní z čias ZSSR.

Putin inváziu na Ukrajinu, o ktorej hovorí ako o špeciálnej vojenskej operácii, obhajuje potrebou chrániť ruskojazyčné obyvateľstvo na východe Ukrajiny aj vlastné záujmy Ruska. Jej cieľom je vraj Ukrajinu demilitarizovať a denacifikovať.

Vyhlásenie bezletovej zóny nad Ukrajinou

Akákoľvek krajina, ktorá vyhlási bezletovú zónu nad Ukrajinou sa priamo zapojí do ozbrojeného konfliktu s Ruskom, vyhlásil ďalej Putin.

„Akýkoľvek pohyb v tomto smere budeme považovať za účasť tejto krajiny na ozbrojenom konflikte,“ povedal Putin počas stretnutia so zamestnancami ruskej leteckej spoločnosti Aeroflot.

Šéf Kremľa zároveň dodal, že neplánuje v Rusku zaviesť stanné právo. „Stanné právo by sa malo zaviesť iba v prípadoch, keď dôjde k vonkajšej agresii (proti Rusku)… momentálne sa to nedeje a dúfam, že sa ani nebude,“ povedal Putin.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet