Na hlavný obsah

Putin obvinil Ukrajinu z vojnových zločinov

Macron vyjadril obavy o Mariupol.

Putin obvinil Ukrajinu z vojnových zločinov
Na archívnej snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron a ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok (18. 3.) v telefonáte s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom obvinil Ukrajinu z páchania vojnových zločinov. Ruská armáda podľa neho robí všetko pre to, aby sa vyhla civilistom.

Podľa Putina spáchali Ukrajinci „mnoho vojnových zločinov“, zatiaľ čo ruské jednotky „robia všetko, čo je v ich silách“, aby sa vyhli civilistom.

Kremeľ, ktorý o telefonáte informoval, vo vyhlásení uviedol, že sa obaja prezidenti zamerali na „početné vojnové zločiny, ktoré každodenne páchajú ukrajinské bezpečnostné sily a tamojší nacionalisti“.

Macronova jasná žiadosť

Macronov úrad oznámil, že francúzsky prezident najavo dal „jasné znepokojenie“ nad situáciou v Mariupole, ktorý čelí ruským útokom a má problémy s evakuáciou civilistov.

Macron žiadal ukončenie obliehania a zabezpečenie humanitárnej pomoci.

Telefonát trval niečo vyše hodiny a Macron požadoval okamžité prímerie. K nemu vyzval Putina aj nemecký kancelár Olaf Scholz.

Prezidenti Putin a Macron tiež hovorili o vyjednávaní medzi Kyjevom a Moskvou a o stanovisku Moskvy k možnej dohode. V telefonáte so Scholzem Putin obvinil Ukrajinu, že sa snaží mierové rozhovory brzdiť.

Macron sa spojil s Putinom už niekoľkokrát. Tento týždeň vyhlásil, že chce v telefonátoch pokračovať, aj keď s výsledkami nie je spokojný. K rýchlemu diplomatickému vyriešeniu konfliktu v ráde najbližších dní alebo týždňov sa Macron vyjadril minulý týždeň skepticky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet