Na hlavný obsah

Putin rokoval so Scholzom, spomenul možné tretie kolo rokovaní medzi Moskvou a Kyjevom

Scholz Putina vyzval na zastavenie bojov.

Na kombosnímke ruský prezident Vladimir Putin a nemecký kancelár Olaf Scholz.
Na kombosnímke ruský prezident Vladimir Putin a nemecký kancelár Olaf Scholz.Foto: TASR/AP, koláž: RTVS
Foto: TASR/AP, koláž: RTVS

Ruský prezident Vladimir Putin počas telefonického rozhovoru informoval nemeckého kancelára Olafa Scholza, že cez víkend sa môže uskutočniť tretie kolo priamych rokovaní medzi Moskvou a Kyjevom.

Novinárom to oznámil Scholzov hovorca Steffen Hebestreit. Kancelár opätovne vyzval Putina, aby nariadil okamžité zastavenie bojov na Ukrajine.

Informáciu, že Ukrajina počas víkendu plánuje tretie kolo mierových rokovaní s Ruskom v piatok (4. 3.) potvrdil hovorca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. Správu priniesla agentúra AFP.

„Tretie kolo by sa mohlo konať zajtra (v sobotu 5. marca) alebo pozajtra. Sme v neustálom spojení,“ povedal Podoľak.

Doterajšie rozhovory, v ktorých chce Kyjev dosiahnuť prímerie, zatiaľ úspech nepriniesli. Obe strany ale podľa poradcu šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Oleksija Arestovyča súhlasili s poskytnutím humanitárnej pomoci a vytvorením bezpečných humanitárnych koridorov, aby mohli civilisti bezpečne odísť z obkľúčených ukrajinských miest.

Scholz vyjadril obavy

Arestovyč ale poznamenal, že súhlas je „teoretický“. Či bude uvedený do praxe, teda jasné nie je.

„Spolkový kancelár vyjadril veľké obavy,“ povedal Hebestreit o obsahu hodinového telefonátu Scholza s Putinom. Uviedol, že obaja štátnici si vymenili odlišné názory na situáciu. „Scholz vyzval na okamžité zastavenie všetkých bojov a na umožnenie humanitárneho prístupu,“ uviedol hovorca.

Dodal, že Scholz aj Putin sa dohodli na ďalšom rozhovore v dohľadnej dobe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet