Na hlavný obsah

Putin zničil mier v Európe, odkázal šéf NATO

Aliancia bude Ukrajine aj naďalej pomáhať.

Putin zničil mier v Európe, odkázal šéf NATO
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg počas návštevy na leteckej základni v poľskom meste Lask. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v utorok (1. 3.) povedal, že ruský prezident Vladimir Putin inváziou na Ukrajinu „zničil mier v Európe“. Rusko zároveň vyzval, aby ukončilo vojnu a stiahlo svojich vojakov z Ukrajiny. Dodal, že NATO na Ukrajinu nepošle vojakov ani bojové lietadlá, keďže sa nechce zapojiť do tohto ozbrojeného konfliktu, uvádza denník The Guardian.

Stoltenberg sa takto vyjadril počas návštevy leteckej základne v poľskom meste Lask, kde sa stretol s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. „Prezident Putin zničil mier v Európe. Členské krajiny Aliancie odsudzujú neopodstatnenú a brutálnu inváziu na Ukrajine,“ povedal Stoltenberg, uvádza agentúra AFP.

Šéf NATO dodal, že „ruský útok (na Ukrajinu) je úplne neprijateľný a umožnilo ho Bielorusko“.

Zdôraznil tiež, že NATO „nebude súčasťou tohto konfliktu“ s Ruskom. Aliancia je však zároveň podľa jeho slov pripravená „brániť každý centimeter“ svojho územia a nedávno posilnila svoje východné krídlo.

„Rusko musí okamžite skončiť s touto vojnou, stiahnuť všetky svoje sily z Ukrajiny a úprimne sa zapojiť do diplomatického úsilia. Svet stojí pri Ukrajine a žiada mier,“ povedal.

Stoltenberg tiež uviedol, že NATO poskytuje Ukrajine humanitárnu, finančnú i ďalšiu pomoc, vojakov jej však nepošle. „NATO sa nezapojí do konfliktu. NATO sa teda nechystá poslať na Ukrajinu vojakov alebo presunúť (svoje) lietadlá do ukrajinského vzdušného priestoru,“ dodal.      

Poľský prezident Duda uviedol, že spoločne so Stoltenbergom prebrali ďalšie kroky, ktoré sa NATO chystá podniknúť na svojom východnom krídle, tvorenom z veľkej časti práve Poľskom, píše agentúra PAP. „Diskutovali sme o bezpečnostnej situácii, hovorili sme o úlohách a krokoch potrebných na posilnenie východného krídla Aliancie,“ povedal Duda.

Šéf NATO sa Poľsku zároveň poďakoval za to, že na svoje územie už prijalo desaťtisíce utečencov z Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet