Na hlavný obsah

Rada Európy: Inváziou na Ukrajine Rusi porušujú ľudské i medzinárodné práva

Povedala komisárka pre ľudské práva Mijatovičová.

Rada Európy: Inváziou na Ukrajine Rusi porušujú ľudské i medzinárodné práva
Ilustračná snímka - protest proti ruskej invázii na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Ruská invázia na Ukrajine je pošliapaním medzinárodného práva i ľudských práv a masakry, k akým došlo pri ostreľovaní Charkova, sa už nesmú opakovať. Uviedla to v utorok (1. 3.) komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová.

Komisárka v oficiálnom vyhlásení pripomenula, že ruský vojenský útok proti Ukrajine už šiesty deň „rozsieva smrť a skazu v srdci Európy“. Podľa jej slov ruská invázia za niekoľko dní viedla k smrti alebo zraneniu stoviek ľudí vrátane mnohých detí.

„Najnovšie ostreľovanie mesta Charkov odhalilo očividnú ľahostajnosť ruských síl k životu civilného obyvateľstva, pričom desiatky ľudí zahynuli alebo boli zranení a mnoho civilných cieľov vrátane bytových domov i škôlky zasiahli neriadenými strelami a kazetovou muníciou,“ uviedla Mijatovičová.

Zdôraznila, že vojna na Ukrajine pošliapava medzinárodné právo a základné ľudské práva a likviduje humanitárne právo ako také. Milióny ľudí sa pre nepriateľské ostreľovanie, ktoré už zasiahlo nemocnice, školy a domy, obávajú o svoje životy.

„Tisíce ľudí odrezali od základného vybavenia a nemajú prístup k vode, liekom, jedlu, elektrine, hygienickým zariadeniam a prístrešku,“ opísala situáciu a dodala, že prúdy utečencov a vysídlených ľudí zúfalo hľadajú bezpečie v iných častiach krajiny či v zahraničí.

Upozornila tiež na to, že nemocničný personál sa snaží poskytnúť starostlivosť pacientom aj za takejto situácie, časté ostreľovanie však núti k premiestňovaniu pacientov do protibombových krytov alebo základní.

„Tento masaker musí okamžite skončiť skôr než príde o život ešte viac nevinných ľudí a budú napáchané ešte väčšie škody. Ruská vláda to môže urobiť. Musí s týmto zlým snom okamžite skoncovať,“ odkázala Mijatovičová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet