Na hlavný obsah

Pacienti s rakovinou sa ocitli v neistote. Inovatívna terapia bude od apríla iba na výnimku

Týka sa to novodiagnostikovaných pacientov.

Novodiagnostikovaní pacienti s rakovinou sa ocitli v neistote. Inovatívna terapia bude od prvého apríla iba na výnimku od poisťovne a pacienti na ňu nebudú mať automaticky nárok.

Ministerstvo zdravotníctva ju musí z kategorizačného zoznamu na príkaz súdu vyradiť. Súkromné poisťovne vyhrali žalobu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ešte v roku 2018 vtedajšia ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská podpísala zaradenie lieku Keytruda do kategorizačného zoznamu. Pacienti s rakovinou kože sa tak k lieku dostali bez problémov a bez poplatkov.

Zdravotná poisťovňa Dôvera však zažalovala ministerstvo za to, že zvolilo neštandardný postup. A pridala sa aj Union.

„Neprebehol štandardný proces. Liek zakategorizovali na základe ustanovenia zákona, ktorý sa odvoláva na verejný záujem. Podľa nás však tento prípad nesplnil podmienky,“ uviedol Matej Štepiansky, hovorca Dôvery.

Noví pacienti sa ocitnú v neistote

Súd dal súkromným poisťovniam za pravdu. Liek preto vyškrtnú z kategorizačného zoznamu. Všetky tri zdravotné poisťovne sľúbili, že pacienti, ktorí ho užívajú, budú môcť v terapii pokračovať a to za nezmenených podmienok. Noví pacienti sa však ocitnú v neistote.

Ministerstvo zdravotníctva liečbu novým pacientom garantovať nevie. Bude sa však zaoberať žiadosťou výrobcu, ktorý chce na Slovensku ostať. Rezort zároveň tvrdí, že tentoraz bude liek posudzovať štandardným spôsobom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko