Na hlavný obsah

Rakúska firma Strabag, v ktorej má podiel ruský oligarcha, stavia pražské metro

Firma uisťuje Čechov, že Deripaska nezinkasuje z výnosov nič.

Rakúska firma Strabag, v ktorej má podiel ruský oligarcha, stavia pražské metro
Výstavba linky D pražského metra. Foto: ČTK/Vít Šimánek

Českí politici nevedia, ako sa majú postaviť k rakúskej stavebnej spoločnosti Strabag, ktorej spolumajiteľom je ruský oligarcha zo sankčných zoznamov Oleg Deripaska.

Strabag sa pritom v Česku podieľal na rekonštrukcii diaľnice D1 a v súčasnosti je súčasťou konzorcia, ktoré má stavať novú linku pražského metra.

Analytik Jiří Skuhrovec hovorí, že oligarcha Oleg Deripaska má štvrtinový podiel v spoločnosti Strabag, a teda aj zisky v rovnakom pomere. Téme sa venoval v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko redaktor RTVS Boris Kršňák.

„Tak 25 percent ich ziskov by malo cez rakúsku matku ísť naozaj k pánovi Deripaskovi. Skôr by som od rakúskej strany chcel, aby zisky z českých verejných objednávok netiekli do Ruska,“ povedal analytik pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Strabag už dal garancie

Strabag často súťaží o verejné zákazky financované zo štátnych či európskych peňazí. Aktuálne by mal budovať pražské metro. Primátor Zdeněk Hřib už vládu vyzýval, aby s tým niečo urobila, pretože Praha nemôže zrušiť už podpísaný kontrakt.

„Tento problém jednoznačne musí vyriešiť vláda,“ uviedol primátor.

Český minister dopravy Martin Kupka tvrdí, že už vraj dostal garancie od rakúskej stavebnej firmy. „Ďalšie uistenie je, že nemá možnosť ani zasahovať do kľúčového rozhodovania spoločnosti Strabag,“ skonštatoval minister.

Aj samotný Strabag vydal vyhlásenie, že oligarcha Deripaska nebude mať výnosy zo ziskov spoločnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál