Na hlavný obsah

Rakúsko pozastaví povinné očkovanie proti covidu

Pôvodne sa malo vymáhať v polovici marca.

Rakúsko pozastaví povinné očkovanie proti covidu
Nemecký zdravotník očkuje pacienta proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR

Rakúsko zruší súčasný zákon o povinnosti očkovania proti koronavírus a odloží jeho vymáhanie, ktoré sa malo pôvodne začať v polovici marca. Za tri mesiace vláda opatrenia znovu prehodnotí. Oznámili to v stredu (9. 3.) rakúsky minister zdravotníctva Johannes Rauch a ministerka pre ústavné záležitosti Karoline Edtstadlerová.

Rakúsko formálne zaviedlo povinnosť očkovania proti covidu 5. februára, no v prvej fáze jej nedodržiavanie nijako netrestalo. Naplno malo začať uplatňovanie zákona až na budúci týždeň, ale úrady nakoniec pokuty za odmietanie vakcinácie ukladať nebudú. Rakúsko bolo prvou krajinou Európy, ktorá začala zavádzať všeobecnú očkovaciu povinnosť v súvislosti s covidom.

Ministerka Edtstadlerová v stredu podľa agentúry APA povedala, že pri prevládajúcom variante omikron nie je očkovacia povinnosť primeraným opatrením.

Od 16. marca pritom mala hroziť v zjednodušenom konaní pokuta do 600 eur, v riadnom procese až do 3 600 eur. Minister Rauch uviedol, že o tri mesiace vláda opatrenia opätovne prehodnotí z hľadiska zdravotných aj ústavnoprávnych aspektov.

Základom pre stredajšie rozhodnutie bola podľa APA správa expertnej komisie. Ministri Rauch a Edtstadlerová zdôraznili, že očkovacia povinnosť by sa mohla vrátiť, ak to bude potrebné. Podľa agentúry DPA je v deväťmiliónovom Rakúsku proti covidu-19 zaočkovaných zhruba 70 percent obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet