Na hlavný obsah

Rezort školstva chce študentov nalákať na slovenské vysoké školy štipendiom

Zahraničnú univerzitu navštevuje každý piaty študent.

Do zahraničia odchádza študovať každý piaty slovenský študent. Ministerstvo školstva chce odlivu mozgov zabrániť finančnou odmenou. Maturantom, ktorí sa rozhodnú študovať na domácich univerzitách ponúka ročné štipendium 9 000 eur.

Študentská rada vysokých škôl však upozorňuje, že chýbajú dlhodobé zmeny, ktoré by štúdium u nás zatraktívnili.

Maturantka Paulína študuje na bilingválnom gymnáziu. A hoci sa dorozumie plynule španielsky aj taliansky, do zahraničia ju to neláka. Prekladateľstvo chce študovať na domácej univerzite.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Počula som o mnohých študentoch, ktorí sa zo zahraničia vrátili na Slovensko, rozprávala som sa so študentkou, ktorá chodí na univerzitu kam chcem ísť aj ja, počula som iba pozitívne názory, to ma presvedčilo,“ povedala študentka bilingválneho gymnázia Paulína Kovácsová.

Lukáš začal štúdium medicíny v Prahe, dokončí ho ale v Bratislave. Úroveň vyučovania je podľa neho porovnateľná, návrat preto neľutuje. „Vysoké školy na Slovensku sa snažia doťahovať kvalitou na zahraničné školy,“ povedal študent medicíny na Univerzite Komenského v Bratislave Lukáš Valaský.

Aj napriek dobrým skúsenostiam týchto študentov, do zahraničia odchádza každý piaty študent. Ministerstvo školstva ich chce za to, že tu budú študovať, odmeniť. Na rok môžu dostať od štátu 9 000 eur. Peniaze použijú na kúpu učebníc alebo na zaplatenie nájmu. Polepšia si aj školy. Podmienky na získanie odmeny nájdu kandidáti na webe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko