Na hlavný obsah

Rezort zdravotníctva chce vyjsť v ústrety zdravotníkom z Ukrajiny

Mohli by sa na Slovensku zamestnať v odbore.

Na Slovensko prichádzajú aj utečenci so zdravotníckym vzdelaním. Na to, aby u nás mohli pracovať, im nestačí štatút dočasného útočiska. Ministerstvo zdravotníctva chce rozšíriť takzvanú dočasnú odbornú stáž, ktorá by bola riešením práve pre zdravotníkov z Ukrajiny.

Na cudzineckej polícii v Bratislave žiada množstvo Ukrajincov o dočasné útočisko. Vďaka nemu môžu u nás aj pracovať. Záujem má aj farmaceutka z Kyjeva.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Možno tu budem pracovať, ale chcem sa potom vrátiť domov,“ povedala farmaceutka. Ďalší záujemcovia sa hlásia Medzinárodnej asociácii lekárov na Slovensku.

„Riešila som 5 sestier z Ukrajiny, 2 zubárky, 3 farmaceutky a asi 3 lekárky. Len všetci majú problém,“ uviedla zakladateľka Medzinárodnej asociácie lekárov na Slovensku Alena Kurotová.

Aktuálne môžu títo zdravotníci robiť v nemocniciach akurát tak upratovačky. Zdravotnícke povolania sú totiž v Európskej únii prísne regulované, pracovníci musia spĺňať viaceré podmienky. Ak ide o zdravotníka z takzvaných tretích krajín, kam patrí aj Ukrajina, majú povinností ešte viac.

Napríklad musia vykonať skúšku v slovenčine a požiadať o uznanie kvalifikácie. Pri vojnových utečencoch to však môže byť problém.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko