Na hlavný obsah

Riadené strely z Ruska majú neúspešnosť až na úrovni 60 percent, tvrdia Američania

Miera závisí od typu odpálenej rakety.

Riadené strely z Ruska majú neúspešnosť až na úrovni 60 percent, tvrdia Američania
Na snímke nevybuchnutá ruská raketa, ktorá pristála na území Ukrajiny. Foto: SITA/AP

Neúspešnosť niektorých presne riadených striel, ktoré ruská armáda používa na Ukrajine, je až 60 %. Agentúre Reuters to oznámili traja nemenovaní americkí predstavitelia.

Taká vysoká miera zlyhania by mohla vysvetliť, prečo sa Rusku ani po mesiaci od vpádu na Ukrajinu aj napriek očividnej vojenskej prevahe nedarí dosiahnuť väčší úspech.

S odvolaním sa na americké spravodajské informácie zdroje Reuters uviedla, že USA odhadujú, že miera neúspešnosti ruských rakiet sa deň odo dňa líši. Závisí to od typu odpálenej rakety.

V niektorých prípadoch môže presiahnuť 50 %. Dvaja z predstaviteľov, ktorí si pre citlivosť informácií želali zostať v anonymite, uviedli, že neúspešnosť dosahuje až 60 %.

Jeden zdroj uviedol, že podľa spravodajských informácií sa miera zlyhania ruských striel s plochou dráhou letu pohybuje v rozmedzí 20 až 60 % v závislosti od dňa.

Americkí predstavitelia tieto tvrdenia nepodporili žiadnymi dôkazmi. Vysvetlenia nemajú ani pre to, čo takú vysokú mieru zlyhania spôsobuje, píše Reuter. Tá nemohla údaje nezávisle overiť. Kremeľ ani ruské ministerstvo obrany na žiadosť o komentár nereagovali.

Podľa agentúry nie je možné presne určiť, aká je bežná úspešnosť striel s plochou dráhou letu. Dvaja oslovení odborníci ale uviedli, že čokoľvek nad 20 % by považovali za vysokú mieru neúspešnosti.

Pentagon vo vyhlásení z tohto týždňa odhadoval, že Rusko od začiatku vojny odpálilo viac ako 1 100 rôznych striel a rakiet. Americkí činitelia nespresnili, koľko z nich zasiahlo svoje ciele a koľko ich zlyhalo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet