Na hlavný obsah

Rusi nedosahujú väčšie pokroky. Vojenský konflikt na Ukrajine sledujeme online

Počas pondelka ruskí vojaci pokračovali v ostreľovaní Kyjeva.

Rusi nedosahujú väčšie pokroky. Vojenský konflikt na Ukrajine sledujeme online
Zničený obytný dom po ruskom ostreľovaní v Kyjeve.

Z ukrajinských miest sa počas pondelka (21. 3.) podarilo prostredníctvom siedmich humanitárnych koridorov evakuovať 8 057 ľudí. Medzi tými, ktorí sa dostali do bezpečia, bolo aj 3 007 obyvateľov obliehaného mesta Mariupol. Utorok (22. 3.) je 27. dňom ruskej invázie na Ukrajinu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že akúkoľvek prípadnú kompromisnú dohodu s Ruskom o ukončení vojny na Ukrajine by ukrajinskí občania mali schváliť v referende.

Štáty Európskej únie sa zhodli na novej obrannej stratégii. Tá počíta okrem iného s vytvorením brigády rýchleho nasadenia, ktorú vytvorí až 5 000 vojakov. Poľsko avizovalo, že sa pokúsi presvedčiť lídrov EÚ, aby Ukrajine udelili štatút kandidáta na členstvo v Únii.

Sledujeme dianie online:

23.28 h

Spojené štáty a NATO sa domnievajú, že Bielorusko by sa mohlo čoskoro na strane Ruska zapojiť do vojny na Ukrajine a bieloruský režim už podniká kroky k útoku na svojho suseda, uviedla na svojej internetovej stránke americká televízia CNN. Ukrajinská tajná služba SBU tvrdí, že na vpád na ukrajinské územie je pripravených 5 000 bieloruských vojakov.

22.24 h

Od začiatku ruskej invázie mohlo byť na Ukrajine zabitých už okolo 10.000 ruských vojakov, uviedol nemenovaný západný predstaviteľ, ktorý toto číslo označil za „rozumný odhad“. Informovala o tom stanica BBC.

21.51 h

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v rozhovore s novinárkou americkej televízie CNN pripustil, že Rusko doteraz nedosiahlo svoje ciele na Ukrajine, a zároveň odmietol vylúčiť, že by sa Moskva mohla uchýliť k jadrovým zbraniam.

21.40 h

Rusko by pri existenčnej hrozbe zvážilo použitie jadrových zbraní. V stredajšom rozhovore pre americkú televíziu CNN to uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Hovorca ďalej priznal, že Rusko na Ukrajine zatiaľ nedosiahlo žiaden z cieľov stanovených ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Uviedol však, že „špeciálna vojenská operácia“ prebieha striktne v súlade s pôvodnými plánmi.

Peskov ďalej tvrdil, že Rusko útočilo na Ukrajine len na vojenské ciele, a to napriek početným správam o ruských náletoch proti civilným objektom.

21.38 h

Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan oznámil, že Západ vo štvrtok zverejní „nové sankcie proti Rusku“, ktorými sa posilnia tie doterajšie. Informovala o tom agentúra AFP.

Za dôležitú súčasť tohto balíka Sullivan označil aj dosiahnutie zhody v tom, že je potrebné predísť a zabrániť  akémukoľvek pokusu ktorejkoľvek krajiny pomôcť Rusku v podstate podkopať, oslabiť alebo obísť sankcie.

21.20 h

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok absolvoval telefonát s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na ruský Interfax. Tento zdroj dodal, že lídri diskutovali o mierových rokovaniach medzi Ruskom a Ukrajinou.

Podľa DPA Macron v utorok absolvoval aj telefonát s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

21.12 h

Francúzsky energetický koncern Total zastaví dovoz ruskej ropy a ropných produktov. Spoločnosť to uviedla s tým, že dovoz by mala zastaviť v najbližších mesiacoch. Informuje o tom agentúra DPA.

20.48 h

Ruské jednotky používajú pri útokoch na Ukrajine biely fosfor. V utorok o tom informoval zástupca náčelníka kyjevskej polície Olexij Bilošyckyj. Uviedla to televízia Sky News.

Policajný predstaviteľ uverejnil na sociálnej sieti videozáznam, na ktorom na zemi horela biela látka a z miesta horenia sa vznášal biely dym. Zástupca policajného náčelníka video opísal ako „ďalšie použitie fosforovej munície v Kramatorsku“.

20.28 h

Francúzsko zatiaľ vydalo 10 500 povolení na dočasný pobyt ukrajinským utečencom, ktorí do krajiny utiekli pred ruskou inváziou. Podľa agentúry AFP to v utorok oznámil premiér Jean Castex.

Celkovo podľa neho vstúpilo do Francúzska zhruba 26 000 ukrajinských utečencov, z ktorých niektorí našli ubytovanie u príbuzných či priateľov, alebo pokračovali v ceste do iných krajín.

20.22 h

Ruskí vojaci prepustili na slobodu ukrajinskú novinárku Viktoriju Roščynovú, ktorú predtým „dotlačili“ k tomu, aby im v nakrútenom videu ďakovala za údajnú záchranu života. Informovala o tom britská spravodajská stanica BBC, ktorá sa odvolala na web denníka Ukrajinská pravda.

19.45 h

Jeden z ruských vojakov, ktorý bol súčasťou inváznych síl na Ukrajine, odovzdal domácej armáde tank. Dostane za to odmenu 10 000 dolárov. Informoval o tom poradca ukrajinského ministra vnútra Viktor Andrusiv, píše britská stanica Sky News.

19.40 h

Najmenej jednu obeť si vyžiadal utorkový útok dronmi na výskumný inštitút pre supertvrdé materiály v Kyjeve. Informuje o tom agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na vlastných spravodajcov a miestne orgány.

„Počas dnešného náletu použili jednotky Ruskej federácie drony typu Orlan. Jeden z nich zhodil bombu, ktorá spôsobila požiar,“ uviedol pre AFP pracovník spravodajskej služby ministerstva obrany, ktorý si prial zostať v anonymite.

Neskôr sa údajne objavili ďalšie dva drony, ktoré sa pokúsili zhodiť bomby, tie však zostrelili.

19.37 h

Ruské ozbrojené sily pri invázii na Ukrajinu podľa americkej vlády naďalej čelia logistickým problémom, píše agentúra DPA s odvolaním sa na nemenovaného vysokopostaveného predstaviteľa Pentagonu.

Ten uviedol, že ruská armáda sa potýka nielen s nedostatkom jedla a paliva, ale tiež s tým, že niektorých jej vojakov museli stiahnuť pre omrzliny, ktoré sa u nich prejavili v dôsledku nevhodného vybavenia.

19.07 h

Slovenský poslanec Európskeho parlamentu (EP) Ivan Štefanec (KDH) v utorok navrhol na udelenie tohtoročnej Sacharovovej ceny za slobodu myslenia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Europoslanec o tom informoval spravodajcu TASR v Bruseli.

18.58 h

Medzinárodná spravodajská stanica Euronews v utorok potvrdila, že ruské úrady ju stiahli z ponuky televíznych programov a zablokovali aj prístup k jej webu. Príčinou je vojnové spravodajstvo o Ukrajine.

18.48 h

Ruské úrady začali stíhať známeho televízneho novinára Alexandra Nevzorova za príspevky na sociálnych sieťach o ruskom ostreľovaní pôrodnice v obliehanom Mariupole.

Za „úmyselné šírenie úmyselne lživých informácií“ o počínaní ozbrojených síl mu hrozia až 15 rokov väzenia, oznámili ruské médiá.

Podľa ruskej redakcie BBC ide o siedmy známy prípad uplatnenia nového ustanovenia Trestného zákona, ktoré vstúpilo do platnosti po ruskej invázii na Ukrajinu.

18.45 h

Talianske úrady preverujú, či luxusná loď Scheherezade kotviaca v Toskánsku patrí ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. O tom, že majiteľom 140 metrov dlhej jachty je kremeľský vládca, je presvedčená časť aktivistov blízkych ruskému opozičnému aktivistovi Alexejovi Navaľnému.

Naopak, starosta prístavného mesta informáciu popiera, uviedla talianska tlač. Na zhabanie lode v utorok vyzval v prejave k talianskym zákonodarcom ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Lodi hrozí zhabanie v súvislosti so sankciami na Putinov majetok.

18.20 h

Vozidlá prevážajúce humanitárnu pomoc a odídencov budú oslobodené od úhrady mýta. Vozidlá registrované na Ukrajine nebudú musieť uhrádzať diaľničnú známku na území SR. Vyplýva to zo zákona, ktorý v utorok schválil parlament.

18.19 h

Príspevok za ubytovanie odídencov má byť súhrnne maximálne 500 až 1 250 eur za mesiac v závislosti od počtu poskytovaných miestností. Vyplácať sa má cez obec.

Vyplýva to zo zákona o niektorých ďalších opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine, ktorý v utorok schválil parlament.

Príspevok sa má poskytovať za noc, jeho výšku má upraviť samostatné nariadenie vlády. Odídenec bude povinný oznámiť obci, že sa mu poskytuje ubytovanie, prvýkrát v apríli.

18.12 h

Ruský novinár a laureát Nobelovej ceny mieru Dmitrij Muratov v utorok oznámil, že vydraží svoju Nobelovu medailu a výťažok z tejto aukcie venuje na pomoc ukrajinským utečencom. Informuje o tom agentúra Reuters.

Muratov je šéfredaktorom nezávislého ruského denníka Novaja gazeta, ktorý sa prednedávnom rozhodol z dôvodu cenzúry odstrániť zo svojej webovej stránky všetok materiál spojený s ruskou „vojenskou operáciou“ na Ukrajine.

Spravil tak v reakcii na hrozbu trestného stíhania svojich novinárov i občanov, ktorých vyjadrenia by neboli v súlade s oficiálnym postojom ruskej vlády.

18.10 h

Nemecký kancelár Olaf Scholz nevylučuje vyradenie Ruska zo Svetovej obchodnej organizácie (WTO) a zo skupiny G20 združujúcej najväčšie ekonomiky sveta, rozhodnutie ale musia spoločne urobiť členské krajiny. Scholz to povedal v utorok popoludní v Berlíne pred stretnutím s predsedníčkou Európskeho parlamentu Robertou Metsolaovou.

17.51 h

Poslanci Národnej rady SR v utorok schválili balík legislatívnych zmien o niektorých ďalších opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine. Parlament o takzvanom lex Ukrajina rokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Za zákon hlasovalo 117 poslancov zo 133 prítomných. 

17.36 h

Spojené štáty doteraz nezaznamenali žiadne konkrétne náznaky toho, že sa Rusko chystá na Ukrajinu bezprostredne zaútočiť chemickými alebo biologickými zbraňami, ale pozorne sledujú spravodajské informácie. S odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa americkej obrany o tom píše agentúra Reuters.

17.35 h

Európski lídri sa chystajú na štvrtkovom samite v Bruseli schváliť vytvorenie fondu solidarity s Ukrajinou, ktorý by mal pomôcť s obnovou krajiny po devastujúcej ruskej invázii.

Podľa návrhu záverov vrcholnej schôdzky by šéfovia štátov mali tiež vyzvať na usporiadanie medzinárodnej darcovskej konferencie.

17.30 h

Americké veľvyslanectvo v Kyjeve s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí informovalo, že 2 389 ukrajinských detí uniesli z proruskými separatistami ovládanými oblasťami Luhansk a Doneck do Ruska. Píše o tom na svojom webe denník The Guardian.

17.10 h

Ruským leteckým spoločnostiam skonfiškovali do dnešných dní v zahraničí takmer 80 lietadiel. Uviedol to v utorok ruský minister dopravy Vitalij Seveljev. Dôvodom sú sankcie, ktoré západné štáty uvalili na Rusko po jeho invázii na Ukrajinu koncom februára. 

16.49 h

Utečenci z Ukrajiny sú v hľadáčiku zločineckých skupín a obchodníkov s ľuďmi. Ohrozené sú najmä ženy a deti, ktorých uteká najviac. Podľa agentúry DPA to v utorok uviedla únijná policajná organizácia Europol.

16.34 h

Najmenej 100 000 ľudí chce utiecť z obliehaného prístavného mesta Mariupol na juhovýchode Ukrajiny, ale nemôžu, pretože chýba bezpečná cesta k evakuácii do bezpečia. Uviedla to v utorok podľa agentúry Reuters podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková.

Mariupolská radnica uviedla, že ruské letectvo v utorok zvrhlo na Mariupol dve „supersilné“ bomby, čím beztak poničené mesto ešte viac utrpelo. „Okupantov nezaujíma mesto, chcú ho zrovnať so zemou a urobiť z neho spálenisko,“ napísala radnica na sociálnej sieti.

16.25 h

Srbský minister vnútra Alexandar Vulin v utorok vyhlásil, že Belehrad sa nepridá k „hystérii“ Západu a nikdy nezavedie sankcie proti Rusku pre jeho inváziu na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AP.

16.20 h

Ukrajinská armáda začala v niektorých oblastiach prechádzať do ofenzívy aj napriek tomu, že už takmer štyri týždne čelí ruskej agresii. V utorok to uviedol hovorca Pentagónu John Kirby, informuje o tom agentúra AFP.

Ukrajinci, ktorí sú podporovaní dodávkami zbraní zo Západu, vytláčajú ruských vojakov z miest, ktoré predtým obsadili – ide napríklad o mesto Mykolajiv na juhu krajiny, povedal Kirby. Dodal, že „v posledných dňoch sme boli svedkami rastúceho počtu takýchto prípadov“.

16.11 h

Švajčiarska prokuratúra zriadila pracovnú skupinu, ktorá bude potláčať možné obchádzanie protiruských sankcií a zhromažďovať dôkazy o vojnových zločinoch súvisiacich s ruskou inváziou na Ukrajinu. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters.

16.07 h

Generálny tajomník OSN António Guterres v utorok vyzval na okamžité ukončenie vojny, ktorú Rusko pred mesiacom začalo inváziou na Ukrajinu. V tejto súvislosti povedal, že Ukrajinci čelia „peklu“ a že Rusko nemôže vyhrať vojnu a bude musieť zasadnúť za rokovací stôl. Informujú o tom zahraničné agentúry.

16.00 h

V Chersone, dobytom ruskými vojskami, zhruba 300 000 ľudí čelí humanitárnej katastrofe, pretože potraviny a lieky im takmer došli a Rusko odmieta otvoriť humanitárne koridory pre evakuáciu civilistov, varoval v utorok na twitteri hovorca ukrajinského ministerstva zahraničia Oleh Nikolenko. Rusko toto vyjadrenie zatiaľ nekomentovalo, poznamenala agentúra Reuters.

15.55 h

Írsko počíta s tým, že do konca apríla dorazí do krajiny zhruba 40 000 utečencov z Ukrajiny, kde už štvrtý týždeň pokračuje ruská invázia. Uviedol to v utorok vicepremiér Leo Varadkar.

Päťmiliónové Írsko v súčasnosti hostí asi 10 000 utečencov. Krajina má kapacitu prijať až 200 000 utečencov, povedal rozhlasovej stanici RTÉ minister pôdohospodárstva Charlie Mcconalogue.

15.52 h

Izrael otvoril v západoukrajinskom meste Mostyska poľnú nemocnicu s kapacitou 66 lôžok. Bude v nej pracovať 65 izraelských lekárov a zdravotných sestier, ktorí budú schopní poskytnúť zdravotnú starostlivosť naraz až 150 pacientom. V utorok to oznámila telavivská nemocnica Šeba. Informoval agentúra DPA.

15.51 h

Ukrajinci považujú Maďarsko za krajinu, ktorá je k nim spomedzi západných štátov najmenej priateľská. V rebríčku krajín, ktoré vnímajú ako priateľské, vedie Poľsko, zatiaľ čo na čele zoznamu nepriateľov je Rusko. Spravodajca TASR to zistil z prieskumu ukrajinského inštitútu Rating Group, ktorého výsledky zverejnil v utorok spravodajský server szabadeuropa.hu.

15.23 h

Ruské invázne jednotky od začiatku vojny na Ukrajine prišli o zhruba 15 300 vojakov, uviedla v utorok (22. 3.) ukrajinská armáda.

Generálny štáb podľa agentúry Ukrinform tiež tvrdí, že Moskva doteraz prišla okrem iného o 509 tankov, 1 556 obrnených vozidiel alebo takmer stovku lietadiel. Údaje nemožno nezávisle overiť.

14.39 h

Nemecký Spolkový snem (Bundestag) vzdal hold Borysovi Romančenkovi, ktorý počas druhej svetovej vojny prežil nútený pobyt v štyroch nacistických koncentračných táboroch a ktorý minulý týždeň zahynul pri ruskom útoku v ukrajinskom meste Charkov.

Nemeckí zákonodarcovia si jeho pamiatku uctili v utorok minútou ticha, ktorú venovali aj ďalším obetiam vojny. Informovala agentúra AP.

14.21 h

Grécky minister zahraničných vecí Nikos Dendias v utorok uviedol, že chce byť na čele humanitárnej misie do obliehaného ukrajinského prístavného mesta Mariupol, kde žijú tisíce etnických Grékov. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Ukrajina v utorok apelovala na Rusko, aby povolilo humanitárnu pomoc do Mariupola a nechalo civilistov opustiť mesto, o ktorom ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že je zdevastované ruským bombardovaním.

14.05 h

Dolná komora ruského parlamentu v utorok v poslednom čítaní schválila návrh zákona, ktorý predpokladá až 15 rokov odňatia slobody za šírenie nepravdivých správ o činnosti ruských štátnych orgánov v zahraničí.

Informovala o tom agentúra Interfax. V Rusku už platí zákon, ktorý hrozí rovnako dlhým pobytom za mrežami za šírenie lživých správ diskreditujúcich ruskú armádu.

13.25 h

Viac ako 15 000 detí sa na Ukrajine narodilo od začiatku ruskej invázie. Na sociálnej sieti telegram to oznámila manželka prezidenta Olena Zelenská. Mnoho novorodencov však podľa nej potrebuje podporu prístrojov a tú je veľmi zložité zabezpečiť.

13.24 h

Päť ľudí prišlo o život a najmenej 19 ďalších utrpelo zranenia počas ruských útokov na mesto Avdijivka na východe Ukrajiny, uviedli v utorok tamojší predstavitelia. Informovala agentúra DPA.

„V Doneckej oblasti došlo k ostreľovaniu Avdijivky prostredníctvom delostrelectva a lietadiel, mesto bolo zrovnané so zemou. Zomrelo päť civilistov a 19 utrpelo zranenia,“ uviedla ukrajinská ombudsmanka Ľudmyla Denisovová vo vyhlásení.

13.20 h

Už takmer mesiac na Slovensko prichádzajú vojnoví utečenci z Ukrajiny. Doteraz ich cez hranice prešlo vyše 250 000. Od začiatku sa zdvihla vlna solidarity a prišli stovky dobrovoľníkov. Mnohí však upozornili, že štát vo veci nepomáha.

Ministerstvo vnútra preto na organizáciu prác na hranici najalo súkromnú firmu. To, kedy začne pomáhať a ako bude pomoc vyzerať, však stále nepovedalo.

13.08 h

Maďarsko hovorí o novej dimenzii vojnových rizík a odmieta návrhy na vytvorenie bezletovej zóny aj vyslanie mierových síl na Ukrajinu. Šéf diplomacie Péter Szíjjártó označil sankcie proti Rusku v oblasti energetiky za červenú čiaru.

O nebezpečnej hre, ktorú chce hrať NATO, hovorí aj premiér Viktor Orbán.

13.00 h

Prvých 360 utečencov z Ukrajiny už legálne pracuje na Slovensku, toto číslo sa bude rýchlo zvyšovať. Ukrajinci majú záujem o prácu, viac ako 2 000 z nich sa aktívne pýtalo na možnosti zamestnať sa. V utorok to povedal minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

„Na Slovensku je aktuálne asi 92 000 pracovných pozícií, ktoré sú vhodné aj pre občanov Ukrajiny. O veľkú časť z nich slovenskí občania nemajú záujem, a tak nevznikne pre nich konkurencia,“ priblížil Krajniak.

12.42 h

Vo Vzdelávacom a rehabilitačnom centre prokuratúry Slovenskej republiky v Krpáčove je od soboty 19. marca 2022 ubytovaných 38 rodinných príslušníkov prokurátorov z oblastí Kyjeva, Charkova, Luhanska, Dnepropetrovska a Poltavy. Medzi nimi je 19 detí, ktorým sa okrem dočasného útočiska poskytuje nevyhnutá humanitárna a materiálna pomoc.

„Je našou povinnosťou urobiť všetko pre to, aby sme rodinám našich ukrajinských kolegov uľahčili prežitie tohto náročného obdobia. Preto sme im priniesli hygienické potreby, plienky, hračky pre deti či športové potreby. Ostáva nám veriť, že toto nešťastie sa skoro skončí,“ povedal generálny prokurátor SR Maroš Žilinka.

12.35 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oslovil ďalší európsky parlament v snahe prinútiť Západ k prísnejším sankciám proti Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu. Vo videopríhovore k talianskym zákonodarcom hovoril o utrpení svojho ľudu a žiadal ďalšie sankcie vrátane bojkotu všetkých ruských bánk.

Ruskú armádu označil za nebezpečenstvo pre Európu a vyzval na zastavenie jej barbarstva. Tiež hovoril po telefóne s pápežom Františkom, ktorého podľa agentúry ANSA pozval na Ukrajinu.

12.30 h

Európska únia začne v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu urýchlene pracovať na naplnení plynových zásobníkov, aby mala zodpovedajúce zásoby na budúcu zimu. Dvadsaťsedmička tiež v snahe obmedziť ďalší rast cien prichystá spoločné nákupy zemného plynu či vodíka.

12.02 h

Ukrajinské ozbrojené sily zlikvidovali časť síl ruskej námornej pechoty, ktorá sa chystala k útoku na Odesu, informovala agentúra Unian s odvolaním sa na zástupcov tamojšej oblastnej vojenskej správy.

Ukrajinská armáda podľa nich zneškodnila ruské jednotky pri Mykolajive a Mariupole. Z dostupných informácií však nie je zrejmé, kedy presne sa tak malo stať.

11.56 h

Bezprostredný ruský obojživelný útok na ukrajinské mesto Odesa je v tejto chvíli nepravdepodobný. Pre britskú spravodajskú televíziu BBC to v utorok uviedol odborník na vojenské námorníctvo Sidharth Kaushal, ktorý pôsobí v bezpečnostnom think-tanku Royal United Services Institute (RUSI).

„Takýto (obojživelný) útok by reálne fungoval iba v spojení s pozemným postupom – ale keďže (ruské) pozemné sily nepostúpili za mesto Mykolajiv (východne od Odesy), očakávam, že obojživelný útok bude v blízkej budúcnosti relatívne nepravdepodobný,“ povedal Kaushal.

11.37 h

Šéfredaktor ruského opozičného denníka Novaja Gazeta Dmitrij Muratov sa chystá vydražiť svoju medailu Nobelovej ceny za mier, ktorú získal v minulom roku, a výťažok venovať ukrajinským utečencom. Svoj zámer oznámil na webe opozičných novín.

Zároveň podčiarkol, že Rusko musí popri poskytnutí pomoci utečencom bez ďalších prieťahov prerušiť boje, zabezpečiť fungovanie humanitárnych koridorov, výmenu zajatcov a prevoz tiel padlých.

11.32 h

Oddelenia cudzineckej polície budú od stredy (23. 2.) vybavovať aj iné životné situácie ako dočasné útočisko. Pri registrácii dočasného útočiska prechádzajú z nepretržitého režimu na dvanásťhodinový, k dispozícii budú od 7.00 h do 19.00 h. Veľkokapacitné registračné centrá budú naďalej fungovať 24/7.

11.24 h

Na hlavnej železničnej stanici v Bratislave pomohli od začiatku marca v takzvanom bode prvého kontaktu a podpory už viac ako 15 000 utečencom z Ukrajiny. Ubytovanie potrebovalo zabezpečiť približne 1 950 z nich.

Ľudia z Ukrajiny, ktorí potrebujú prečkať vojnu na Slovensku, sú menšou časťou tých, ktorí využijú pomoc tohto kontaktného bodu. Tvoria približne desať až 15 percent. „Týmto susedom z Ukrajiny pomáhame nájsť ubytovanie, ktoré koordinuje štát, skoordinovať odvoz. Môžu si nabiť telefón či získať SIM kartu, aby mohli zavolať domov či využiť internet,“ približuje bratislavský magistrát.

11.13 h

Ukrajinská armáda tvrdí, že ruská spoločnosť, ktorá vyrába a opravuje tanky, pozastavila prácu. Okupačné vojská pritom podľa nej nevyhnutne potrebujú obnoviť poškodenú vojenskú techniku.

Agentúra Unian píše, že firmu Uralvagonzavod, ktorá je podľa nej jediným ruským výrobcom tankov, postihli sankcie EÚ, Spojeného kráľovstva a Japonska.

10.42 h

Z Ukrajiny už pred vojnou utieklo vyše 3,5 milióna ľudí, viac ako dva milióny utečencov od 24. februára prekročili hranice do Poľska. V novej bilancii to uviedol Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

10.38 h

Americký prezident Joe Biden vyzval šéfov veľkých amerických firiem, aby posilnili ochranu svojich počítačových systémov. Hromadia sa totiž podľa neho indície tajných služieb, že sa Rusko chystá začať kybernetické útoky na americkú kritickú infraštruktúru.

Federálna vláda je ochotná pomôcť spoločnostiam, hlavnú zodpovednosť za zabezpečenie systémov však majú podľa prezidenta samotné firmy.

10.33 h

Ruským vojskám v okupovaných oblastiach Ukrajiny ostávajú potraviny a munícia len na tri dni. Oznámil to v utorok (22. 3.) ráno podľa agentúry Unian generálny štáb ukrajinskej armády.

Podobne je to údajne aj pri pohonných hmotách, ktoré musia dopĺňať z cisternových vozidiel. Podľa velenia ukrajinskej armády za uplynulých 24 hodín zaznamenali zvýšenú aktivitu ruského letectva.

10.10 h

Nemecké policajné odbory GdP požadujú v záujme ochrany vojnových utečencov z Ukrajiny zriadiť na staniciach ochranné zóny, kde by boli deti a ženy v bezpečí pred sexuálnymi násilníkmi.

Povedal to šéf GdP Andreas Rosskopf. Nemecká polícia dlhodobo upozorňuje, že na utekajúce ženy a deti sa zameriavajú kriminálnici. Ministerka vnútra Nancy Faeserová označila takéto prípady za opovrhnutiahodné.

10.07 h

S cieľom odbremeniť hraničný priechod Vyšné Nemecké od náporu vozidiel čakajúcich na príbuzných z radov vojnových utečencov z Ukrajiny vzniká v neďalekej obci Krčava v okrese Sobrance záchytné stanovisko.

Do prevádzky ho malo uviesť v utorok okolo obeda, potvrdila hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Agnesa Kopernická.

10.03 h

Mesto Lipany poslalo v uplynulých dňoch na Ukrajinu humanitárnu pomoc z verejnej zbierky a z darov od lokálnych firiem.

„Do nemocnice v našom partnerskom meste Chust sme poslali osem paliet liekov, osem paliet hygienických potrieb a potrieb pre deti, 80 matracov, prikrývok, vankúšov a 14 paliet potravín,“ uviedol primátor mesta Lipany Vladimír Jánošík.

9.59 h

Ukrajinská armáda v utorok upozornila obyvateľov krajiny, že by sa mali pripraviť na intenzívnejšie bezohľadné ostreľovanie kritickej infraštruktúry zo strany ruských jednotiek, píše Reuters.

Upozornenie ukrajinskej armády prišlo po doposiaľ najostrejších varovaniach zo strany amerického prezidenta Joea Bidena, že Moskva zvažuje nasadenie chemických zbraní na Ukrajine.

9.51 h

Medzinárodný Športový arbitrážny súd (CAS) zamietol už tretiu žiadosť Ruskej futbalovej únie (RFU) o dočasné zastavenie sankcií zo strany FIFA a UEFA. Informovala agentúra AP.

FIFA v súvislosti s inváziou Ruska na Ukrajinu rozhodla, že Rusi nemôžu odohrať koncom marca semifinále baráže proti Poľsku. RFU sa snaží zabrániť vylúčeniu reprezentácie „zbornej“ z baráže o MS 2022 v Katare, resp. „zmraziť“ verdikt UEFA, ktorá ruským reprezentáciám a klubom pozastavila účasť vo svojich súťažiach.

9.44 h

Stovky transrodových žien odmietli pri pokuse o útek z Ukrajiny pustiť cez štátne hranice, pretože ich pasy stále obsahujú ich rodné meno a pohlavie. S odvolaním sa na miestne charitatívne organizácie o tom v utorok informovala stanica BBC.

9.24 h

Slovensko-ukrajinskými hraničnými priechodmi prešlo počas pondelka 612 mužov, 1 730 žien a 1 014 detí. O dočasné útočisko požiadalo 2 615 osôb. RTVS o tom informovalo ministerstvo vnútra.

Od vypuknutia vojenského konfliktu (24. 2.) prešlo slovenskými hranicami 258 564 utečencov.

9.08 h

Slovenská advokátska komora (SAK) zriadila osobitný zoznam, do ktorého sa majú možnosť prihlásiť ukrajinskí advokáti so záujmom o pozície odborných zamestnancov advokátskych kancelárií na Slovensku.

Ako informovala komora, zákon o advokácii totiž predpokladá, že advokát môže okrem koncipientov zamestnávať aj odborných a iných zamestnancov, ktorých je možné poveriť vykonaním niektorých právnych úkonov.

8.57 h

Výrobca plaviek Speedo ukončil sponzorskú spoluprácu s dvojnásobným olympijským víťazom v plávaní v Rusku Jevgenijom Rylovom po tom, čo sa plavec minulý týždeň zúčastnil na mítingu, ktorý usporiadal ruský prezident Vladimir Putin v Moskve, informoval web insidethegames.biz.

Svetový riadiaci orgán plaveckého športu FINA vo vyhlásení, ktoré priniesol plavecký web SwimSwam, uviedol, že je „hlboko sklamaný“ Rylovovým vystúpením na mítingu a záležitosť vyšetrí.

8.55 h

Vzťahy Ruska a USA sú na pokraji prerušenia. Povedal to podľa agentúry Interfax námestník ruského ministra zahraničia Sergej Rjabkov v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Rjabkov vyzval USA na ukončenie údajnej eskalácie.

8.47 h

Vo Vrábľoch našlo v posledných dňoch ubytovanie 121 ľudí, ktorí ušli pred vojnou na Ukrajine. Mesto sa im snaží zabezpečiť stravovanie a deťom i miesta v školách a škôlkach.

Doteraz sa podarilo do školských zariadení umiestniť 28 detí z Ukrajiny. „Materské školy navštevuje päť a základné školy 21 detí. Na gymnáziu sú dvaja študenti. Samospráva je pripravená poskytovať školskú a predškolskú výchovu aj pre ďalšie deti utečencov,“ informoval krízový štáb mesta.

8.38 h

Parlament bude v utorok rokovať o návrhu zákona o niektorých ďalších opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine, ktorý je známy ako lex Ukrajina.

Ide o opatrenia, ktoré sa týkajú režimu zdravotného zabezpečenia, príspevku na ubytovanie, preukazovania bezúhonnosti pri zamestnávaní v školstve alebo opatrenia súvisiace so zabezpečením obranyschopnosti a bezpečnosti SR.

8.35 h

Britské ministerstvo obrany v najnovšej hodnotiacej správe o situácii na Ukrajine zostavenej na základe informácií tajných služieb uviedlo, že ruským silám sa v pondelok nepodarilo postupovať ďalej s tým, že väčšina jednotiek zostala na svojich doterajších pozíciách. Informoval o tom denník The Guardian.

Analýza washingtonského Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), o ktorej sme informovali v online spravodajstve o 6.02 h, tvrdí prakticky to isté.

8.30 h

Na vojnu na Ukrajine už doplácajú aj slovenskí alternatívni dodávatelia energií. Spoločnosť A.En. Slovensko pre minuloročný vývoj na európskych trhoch s energiami sa rozhodla nakúpiť elektrinu aj mimo Európskej únie. Dôležitým článkom v tomto bol subjekt z Ukrajiny.

„Do 24. februára úspešne prebiehali počiatočné dodávky, ktoré verifikovali uskutočniteľnosť dodávok z Ukrajiny v potrebnom objeme. Bohužiaľ, po vzniku ozbrojeného konfliktu na Ukrajine nebol ukrajinský partner ďalej schopný dohodnutý kontrakt plniť,“ uviedla spoločnosť A.En. Slovensko.

8.25 h

Ruským vojskám v okupovaných oblastiach Ukrajiny ostávajú potraviny a munícia len na tri dni. Oznámil to podľa agentúry Unian generálny štáb ukrajinskej armády.

Podobne je to údajne pri pohonných hmotách, ktoré musia dopĺňať z cisternových vozidiel. Podľa velenia ukrajinskej armády za uplynulých 24 hodín zaznamenali zvýšenú aktivitu ruského letectva.

8.12 h

Zápasy A-skupiny na majstrovstvách sveta vo Fínsku, v ktorej sú aj slovenskí hokejisti, sa nebudú hrať v Hartwall Aréne. Dôvodom je bojkot pre inváziu Ruska na Ukrajine, keďže známu halu vlastnia ruskí majitelia.

Hrať sa bude v menšej helsinskej hale Ice Rink. Informoval o tom portál italehti.fi, ktorý sa odvolal na informáciu of Fínskej hokejovej federácie.

8.07 h

Japonsko vyjadrilo „ostrý protest“ v súvislosti s rozhodnutím Ruska zastaviť rokovania o mierovej dohode, ktorá by medzi oboma krajinami oficiálne ukončila druhú svetovú vojnu. Moskva svoj krok odôvodnila tvrdou reakciou Tokia na ruskú inváziu na Ukrajine, píše AFP.

„Najnovšia situácia je výsledkom agresie Ruska proti Ukrajine a pokus Ruska presunúť otázku do oblasti vzťahov medzi Japonskom a Ruskom je extrémne neopodstatnený a absolútne neprijateľný,“ povedal na pôde japonského parlamentu premiér Fumio Kišida.

7.55 h

Zelenskyj je pripravený diskutovať o záväzku, že sa jeho krajina nebude usilovať o členstvo v Organizácii Severoatlantickej zmluvy (NATO) výmenou za prímerie, stiahnutie ruských vojakov a garancie ukrajinskej bezpečnosti.

V pondelkovom rozhovore s ukrajinskými televíziami povedal, že je to kompromis pre všetkých. „Pre Západ, ktorý nevie, čo s nami v súvislosti s NATO robiť, pre Ukrajinu, ktorá chce bezpečnostné záruky, a pre Rusko, ktoré nechce ďalšie rozširovanie NATO,“ vysvetlil.

7.25 h

Ukrajinské sily vytlačili ruských vojakov z Makarivu pri Kyjeve. Stalo sa tak po intenzívnej bitke. Makariv je strategicky dôležité miesto. Prevzatie kontroly nad mestom podľa ukrajinského ministerstva obrany zabráni ruským silám v obkľúčení hlavného mesta zo severozápadu, píše AP.

6.47 h

Ruské sily za posledných 24 hodín zvýšili svoju leteckú prítomnosť v ukrajinskom vzdušnom priestore. Vyjadrilo sa tak velenie ukrajinských vzdušných síl. Uviedlo, že „okrem mnohých bezpilotných lietadiel nepriateľ používa bombardéry, útočné a stíhacie lietadlá, riadené a balistické strely v rôznych smeroch“.

Ukrajinské sily tiež podľa neho v pondelok zničili ruské lietadlo, dva vrtuľníky a šesť dronov. Spravodajský portál BBC, ktorý o vyhlásení informuje, uvádza, že sa tieto tvrdenia nedali nezávisle overiť.

6.33 h

Zvyšných členov jednej smeny technického personálu, ktorí slúžili v bývalej jadrovej elektrárni Černobyľ od jej obsadenia ruskými vojakmi, prepustili. S odvolaním sa na Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE) to uviedla agentúra Reuters.

Zariadenie popri odstavenej elektrárni obsluhovali viac ako tri týždne členovia jednej smeny. Tí mali službu 24. februára, keď Černobyľ obsadili ruské ozbrojené sily. Až do nedele (20. 3.) im neumožnili odísť.

6.18 h

Kyjevské vrakovisko recykluje ruské zbrane pre ukrajinské sily. „Včera v noci sme poslali ukrajinským ozbrojeným silám 24 rakiet Uragan, ktoré boli na ceste sem, aby zasiahli naše mestá,“ hovorí Juryj Holodov, zástupca veliteľa ukrajinských teritoriálnych síl a bývalý príslušník ukrajinského vojenského námorníctva.

Holodov vedie tím, ktorý pracuje na vojenskom vrakovisku na utajenom mieste v Kyjeve, kde opravuje a prefarbuje ruskú vojenskú techniku pre použitie ukrajinskými silami. „Všetko, čo zoberieme ruskej armáde, odovzdávame ukrajinským ozbrojeným silám,“ hovorí. Napísal to spravodajský server CNN.

6.04 h

Falošné obvinenia Ruska, že Kyjev má biologické a chemické zbrane, ukazujú, že ruský prezident Vladimir Putin zvažuje ich použitie na Ukrajine.

V pondelok to podľa agentúry Reuters vyhlásil americký prezident Joe Biden bez toho, aby pre svoje tvrdenia podložil dôkazmi. Biden tiež potvrdil, že ruská armáda v sobotu použila hypersonické strely Kinžal.

6.03 h

V tureckom prímorskom letovisku Bodrum v pondelok zakotvila superjachta spájaná s ruským miliardárom Romanom Abramovičom, informovala agentúra Reuters.

Oligarcha sa pre ruskú inváziu na Ukrajinu dostal na sankčné zoznamy Európskej únie a Británie. Podľa spravodajského portálu Ukrajinska pravda plavidlo predtým na mori krátko blokovala malá loď s 11 Ukrajincami na palube.

6.02 h

Ruské jednotky nedosiahli 21. marca na Ukrajine žiadny väčší pokrok, ale pokračovali v ostreľovaní hlavného mesta Kyjev. Vyplýva to z najnovšej analýzy washingtonského Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), ktorú v pondelok večer zverejnil na svojej internetovej stránke.

Podľa ISW ruské jednotky nezačali na severovýchode Ukrajiny nijaké útočné operácie smerom k mestám Černihiv, Sumy alebo Charkov.  Na juhovýchode naďalej útočili zo západu a východu na prístavné a priemyselné mesto Mariupol a zameriavali sa na civilnú infraštruktúru.

6.01 h

Na webovej stránke ruského bulvárneho denníka Komsomoľskaja pravda sa v pondelok večer nakrátko objavila správa o tom, že na Ukrajine zabili už takmer 10 000 ruských vojakov.

Noviny však po chvíli oznámili, že ich web sa stal terčom hackerského útoku a túto „nepresnú informáciu“ z neho odstránil. Informuje o tom spravodajská televízia Sky News.

6.00 h

O návrhu Poľska na vyslanie mierovej misie NATO na Ukrajinu sa bude diskutovať vo štvrtok (24. 3.) na samite Aliancie, uviedla hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová.

Zopakovala však, že Spojené štáty nepošlú svojich vojakov na Ukrajinu bojovať proti ruským jednotkám. TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP.      

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet