Na hlavný obsah

Rusi od začiatku invázie na Ukrajinu hromadne nakupujú zásoby liekov

Najstrmší nárast v dopyte zaznamenali aj antidepresíva.

Rusi od začiatku invázie na Ukrajinu hromadne nakupujú zásoby liekov
Ilustračná snímka- Žena vychádza z lekárne. Foto: TASR/AP

Rusi od začiatku invázie na Ukrajinu vo veľkom skupujú zásoby liečiv vrátane antidepresív, práškov na spanie a antikoncepcie. Vyplýva to zo zverejnených dát analytickej spoločnosti DSM Group poskytnutých denníku Vedomosti.

Ľudia si podľa nich nakúpili za dva týždne toľko liekov, koľko inokedy kúpia za mesiac. Informovala o tom agentúra Reuters.

Rusi medzi tohtoročným 28. februárom a 13. marcom nakúpili 270,5 milióna kusov lekárskeho tovaru v hodnote 98,6 miliardy rubľov.

Podobný objem liečiv sa predal za celý január, keď si Rusi v lekárňach zaobstarali 288 miliónov položiek v hodnote 100 miliárd rubľov. Dáta ukázali nárast v dopyte po farmaceutikách vyrobených v zahraničí aj po ruských produktoch.

Najstrmší nárast v dopyte zaznamenali antidepresíva, lieky na spanie, rakovinu či srdcové ochorenie, inzulín, hormóny a antikoncepcia.

Za nákupom je strach

„Je za tým strach,“ povedal Reuters riaditeľ DSM Group Sergej Šuljak. „Ľudia sa najprv báli, že všetko zdražie, a potom, že lieky, ktoré potrebujú, sa nebudú nejaký čas dať zohnať. To s nimi zamávalo. Stáli v radoch pri lekárňach a všetko kupovali,“ dodal.

Zvýšený dopyt Šuljak nazval hystériou. Aj keď je podľa neho v Rusku dočasný nedostatok niektorých liekov, situácia sa časom stabilizuje.

Ruské spoločnosti sú stále schopné lieky vyrábať a mnoho zahraničných firiem stále svoje výrobky do Ruska dodáva – aj keď sú tieto výrobky predávané za vyššiu cenu. Problém podľa neho môže nastať len v nedostatku niektorých látok, ktoré sú pre výrobu liekov v Rusku potrebné.

„Beriem denne lieky na štítnu žľazu a mám strach. Nakúpila som si dopredu zásobu na niekoľko mesiacov, pretože mám obavu, že ich neskôr v lekárňach nenájdem. Ľudia sa po nich všade zháňajú,“ povedala obyvateľka Moskvy Valentina.

Rusi sa obávajú sankcií

Hoci oficiálne ruské prieskumy verejnej mienky ukazujú, že väčšina Rusov súhlasí s rozhodnutím prezidenta Vladimira Putina vyslať desaťtisíce vojakov na Ukrajinu, príspevky na sociálnych sieťach, rozhovory v médiách a niektoré dáta naznačujú, že tvrdé sankcie Západu obyvateľov Ruska znepokojujú.

Obmedzenia pre ruský vpád na Ukrajinu oznámili viaceré zahraničné firmy, ktoré v Rusku pozastavili aktivity alebo sa z krajiny stiahli úplne.

Prudko klesol aj kurz rubľa proti doláru a od 24. februára, keď Putin vyhlásil takzvanú špeciálnu vojenskú operáciu na Ukrajine, vzrástli ceny mnohých produktov každodennej potreby.

Niektorí Rusi ale paniku odmietajú. „Môže dôjsť k určitému (nedostatku), najmä ak sa lieky dovážajú, ale myslím, že sa to všetko vráti, pretože politika je politika, ekonomika je ekonomika,“ povedal obyvateľ Moskvy Vladimir. „Všetci (výrobcovia liekov) potrebujú predaj, všetci potrebujú generovať zisk, takže sa to všetko vráti,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet