Na hlavný obsah

Rusi oficiálne chránia pravoslávie, no v realite vraj ničia kostoly

Zničené sú aj mešity či synagógy.

Rusi oficiálne chránia pravoslávie, no v realite vraj ničia kostoly
Kňaz pred poškodeným kostolom pri Kyjeve. Foto: ČTK/ZUMA

Ruské invázne sily zničili od 24. februára už viac než 60 ukrajinských chrámov, kostolov a iných náboženských objektov. Informoval o tom v utorok (29. 3.) denník The Guardian s odvolaním sa na údaje ukrajinského krízového centra.

Deštrukcia náboženských objektov bola zdokumentovaná v ôsmich ukrajinských regiónoch, a to v Kyjevskej, Doneckej, Žytomyrskej, Záporožskej, Luhanskej, Sumskej, Charkovskej a Černihivskej oblasti.

Napriek oficiálnym deklaráciám Kremľa o ochrane pravoslávia ide väčšinou o pravoslávne chrámy.

„Veľkú väčšinu (zničených náboženských objektov) tvoria pravoslávne chrámy. Deštrukcia však postihla aj protestantské kostoly, náboženské vzdelávacie inštitúcie a významné administratívne budovy náboženských organizácií,“ uvádza sa vo vyhlásení ukrajinského krízového centra z pondelka (28. 3.) večera.

Poškodili alebo zničili aj viaceré katolícke kostoly, židovské synagógy a mešity. Mnohí Ukrajinci sú presvedčení, že Rusko v rámci svojej vojenskej agresie zámerne ničí a poškodzuje chrámy, múzeá a historické monumenty, aby „vymazalo“ Ukrajinu z mapy sveta.

Ničenie pamiatok je vojnovým zločinom

Podľa americkej televízie NBC News však nie je jasné, či to Rusi robia zámerne, alebo ide len o „vedľajší produkt“ ich taktiky, v rámci ktorej ostreľujú z veľkých vzdialeností civilné oblasti s cieľom demoralizovať obyvateľstvo. Za obeť tejto taktike padlo už mnoho obytných domov, nemocníc či škôl.

Od začiatku ruskej invázie bolo na Ukrajine zničených, poškodených a vydrancovaných už množstvo pamiatok a múzeí. Ruská armáda napríklad zničila múzeum umenia v obliehanom meste Mariupol a zatiaľ sa nevie, či sa aspoň časť z jeho zbierok podarilo zachrániť.

Útoky na historické a kultúrne pamiatky pritom medzinárodné právo kvalifikuje ako vojnové zločiny, uvádza NBC News.

Z oblastí Ukrajiny, ktoré už okupovali ruské sily, prichádzajú aj správy o konfiškácii a pálení kníh ukrajinských dejín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet