Na hlavný obsah

Rusi pozastavili výrobu tankov, chýbajú im komponenty, tvrdí Kyjev

Krajina doplatila na sankcie z viacerých strán.

Rusi pozastavili výrobu tankov, chýbajú im komponenty, tvrdí Kyjev
Na ilustračnej snímke ruské tanky pri ukrajinskom Mariupole. Foto: ČTK/ABACA/AA/ABACA

Ukrajinská armáda tvrdí, že ruská spoločnosť, ktorá vyrába a opravuje tanky, pozastavila prácu. Okupačné vojská pritom podľa nej nevyhnutne potrebujú obnoviť poškodenú vojenskú techniku.

Agentúra Unian píše, že firmu Uralvagonzavod, ktorá je podľa nej jediným ruským výrobcom tankov, postihli sankcie EÚ, Spojeného kráľovstva a Japonska.

„Podľa dostupných informácií pre nedostatok komponentov zahraničnej výroby pozastavili práci podnikov Uralzavod a Čeljabinského traktorového závodu,“ napísal ukrajinský generálny štáb na facebooku. Tieto firmy sa podľa neho špecializujú na výrobu a opravy tankov a ďalších obrnených vozidiel.

EÚ už skôr zakázala spoločnostiam z Únie obchodovať s ruskými firmami. Medzi ne patrí aj Uralvagonzavod, píše Unian.

Ukrajinská vojenská informačná a poradenská spoločnosť Defense Express uviedla, že Uralvagonzavod prevádzkuje jediný závod, ktorý vykonáva montáže tankov. Bežne pritom používa západné komponenty, poznamenala britská stanica BBC na svojom webe.

Tá tiež podotkla, že v ruských médiách teraz nie sú žiadne správy odkazujúce na Uralvagonzavod a spravodajskej stanici sa nepodarilo potvrdiť informácie z ukrajinského vyhlásenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet