Na hlavný obsah

Rusi sa v Černobyle podľa Kyjeva správajú nezodpovedne, v jeho okolí horí

Požiare priznala aj ruská strana.

Rusi sa v Černobyle podľa Kyjeva správajú nezodpovedne, v jeho okolí horí
Na snímke sarkofág nad zničeným reaktorom jadrovej elektrárne v Černobyle. Foto: TASR/AP

Ruské jednotky sa v okolí okupovanej jadrovej elektrárne Černobyľ správajú nezodpovedne, uviedla podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková.

V uzavretej zóne okolo odstavenej elektrárne podľa nej na viacerých miestach horí, napísala v pondelok (28. 3.) agentúra Reuters. Informáciu potvrdili aj úrady v Moskve, nebezpečenstvo však podľa nich nehrozí. 

Ruské sily zároveň opustili severoukrajinské mesto Slavutyč, kde žije mnoho pracovníkov elektrárne, uviedol tamojší starosta.

„V kontexte jadrovej bezpečnosti predstavuje nezodpovedné a neprofesionálne správanie ruských vojakov veľmi vážnu hrozbu nielen pre Ukrajinu, ale aj pre stovky miliónov Európanov. Preto požadujeme, aby Bezpečnostná rada OSN okamžite prijala opatrenia na demilitarizáciu uzavretej zóny okolo černobyľskej elektrárne a vyslala špeciálnu misiu,“ uviedla Vereščuková.

„V uzavretej zóne prepuklo niekoľko požiarov, čo môže mať naozaj vážne následky,“ dodala vicepremiérka. Ruskí vojaci okolo elektrárne prevážajú staré a zle udržiavané zbrane a riskujú tak poškodenie krytu postaveného okolo štvrtého reaktora. Bránia vraj tiež hasičom v prístupe do zóny.

Podľa Vereščukovej vyjadrenia na sieti Telegram majú tieto požiare značný rozsah a môžu mať veľmi vážne následky. „Preto žiadame, aby Bezpečnostná rada OSN prijala okamžité opatrenia na demilitarizáciu černobyľskej zóny,“ napísala.

Požiare a situáciu v okolí elektrárne, ktorá sa v roku 1986 stala dejiskom najväčšieho civilného jadrového nešťastia na svete, monitoruje ruský úrad na ochranu zdravia spotrebiteľov Rospotrebdozor, napísala agentúra TASS. Úroveň radiácie je podľa neho stabilná.

Správy o Slavutyči sa líšia

Správy z miesta nemožno nezávisle overiť, píše Reuters a pripomína, že Rusko predtým odmietlo, že by ohrozovalo jadrové zariadenia na Ukrajine.

Ukrajinská správa cez víkend informovala, že ruské sily obsadili od Černobyľu niekoľko desiatok kilometrov vzdialený Slavutyč. Podľa pondelkového vyhlásenia starostu Jurija Fomičeva z mesta Rusi zase odišli po tom, ako dokončili prieskum.

„Ruskí vojaci dokončili prácu, ktorú si predsavzali,“ uviedol starosta. „Uskutočnili prieskum mesta, dnes ho dokončili a mesto opustili. V súčasnosti v meste nie sú,“ dodal s tým, že s Rusmi nespolupracuje. Regionálne úrady minulý týždeň informovali o Fomičevovom únose, pripomína Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet