Na hlavný obsah

Rusi tvrdia, že dobyli mesto Volnovacha pri Mariupole

Z prevádzky údajne vyradili dve letiská na západe Ukrajiny.

Rusi tvrdia, že dobyli mesto Volnovacha pri Mariupole
Žena s dekou stojí pri hasičskom aute v Mariupole po ruskom bombardovaní. Foto: TASR/AP

Proruskí separatisti na východe Ukrajiny podľa Moskvy dobyli mesto Volnovacha, ktoré leží severne od obliehaného Mariupolu. Ruská armáda tiež vyradila z prevádzky vojenské letiská pri Lucku a Ivano-Frankivsku, ktoré sa nachádzajú na západe krajiny, uviedlo ruské ministerstvo obrany. Tamojšie úrady následne potvrdili letecké útoky.

Luck je hlavným mestom Volyňskej oblasti a jedným z centier volyňských Čechov, Ivano-Frankivsk leží asi 150 kilometrov východne od slovenských hraníc. Obe mestá ležia ďaleko od hlavných smerov ruskej ofenzívy a útoky tak môžu naznačovať nový smer vojny, napísala agentúra AP.

Britské ministerstvo obrany uviedlo, že Rusi veľmi pravdepodobne pri invázii na Ukrajinu nedosiahli svoje vopred vytýčené ciele a ich postup na krajinu je obmedzený, chystajú však nové ofenzívy.

Volnovacha leží asi 50 kilometrov severne od Mariupolu a podľa agentúry Reuters je považovaná za strategicky významnú vstupnú bránu do obliehaného prístavu pri Azovskom mori.

Mariupol čelí v posledných dňoch ťažkému ostreľovaniu od ruskej armády a hlási rad civilných obetí, podľa ukrajinských úradov tam zomrelo až 1 200 ľudí. Ukrajina tiež tvrdí, že Rusko zámerne bráni evakuácii civilistov z mesta.

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov podľa ruských tlačových agentúr tiež oznámil, že Rusko „vysoko presnými útokmi dlhého dosahu“ vyradilo z prevádzky dve vojenské letiská na západe Ukrajiny, v Lucku a Ivano-Frankivsku. Tvrdí tiež, že ruská armáda zničila od začiatku útoku na Ukrajinu 3 213 zariadení ukrajinskej armády.

Starosta Ivano-Frankivsku podľa AP nariadil po leteckom útoku obyvateľom v priľahlých oblastiach, aby sa schovali do krytov. Starosta Lucku potvrdil letecký útok na tamojšie letisko. Ani jedno z miest v tejto chvíli nehlási mŕtvych či ranených.

Luck a neďaleké mesto Rivne sú centrami volyňských Čechov, potomkov českých prisťahovalcov do cárskeho Ruska. Do krajiny svojich predkov sa volyňskí Česi vracali vo viacerých vlnách, z Ukrajiny utekajú do Česka aj teraz pre ruskú inváziu.

Britské ministerstvo obrany vo svojom každodennom zhodnotení situácie na Ukrajine uviedlo, že ruské jednotky na krajinu stále narážajú na silný ukrajinský odpor a nepostupujú tak rýchlo, ako pred inváziou plánovali. Stále sa stretávajú aj s logistickými ťažkosťami.

Rusko sa však podľa Britov zrejme snaží preskupiť svoje vojská a v najbližších dňoch začať obnovenú ofenzívu, ktorá pravdepodobne bude zahŕňať aj ďalšie výpady proti Kyjevu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet