Na hlavný obsah

Rusi tvrdia, že majú plnú kontrolu nad Záporožskou jadrovou elektrárňou

Ukrajina hovorí o mučení zamestnancov elektrárne.

Rusi tvrdia, že majú plnú kontrolu nad Záporožskou jadrovou elektrárňou
Záporožská jadrová elektráreň v ukrajinskom Energodare. Foto: ČTK/AP

Príslušníci ruskej národnej gardy prevzali plnú kontrolu nad ukrajinskou Záporožskou jadrovou elektrárňou, píše s odvolaním sa na tieto jednotky ruskej vnútornej bezpečnosti agentúra TASS. Zamestnanci zariadenia podľa nich pracujú v bežnom režime a ukrajinskí obrancovia odovzdali zbrane a boli prepustení.

Ukrajinský minister pre energetiku Herman Haluščenko predtým podľa agentúry Unian Rusko obvinil, že pracovníkov elektrárne mučia a držia proti ich vôli.

Vyhlásenie oboch strán nemožno nezávisle overiť.

Rusko sa stalo terčom ostrej kritiky po tom, ako sa v noci z 3. na 4. marca rozpútali boje v Záporožskej jadrovej elektrárni, ktorú následne ovládli ruskí vojaci. Horelo v päťposchodovom výcvikovom stredisku, požiar sa však podarilo uhasiť.

Zariadenie na juhovýchode Ukrajiny je pokladané za najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe. Moskva trvá na tom, že za incident nesú zodpovednosť ukrajinskí radikáli.

„Zamestnanci Záporožskej jadrovej elektrárne sú držaní ako rukojemníci už štyri dni. Vo vnútri zariadenia je okolo 500 ruských vojakov,“ uviedol Haluščenko a dodal, že zamestnanci sú „fyzicky a psychicky vyčerpaní“. Minister vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby prijalo všetky opatrenia na ukončenie bojov v blízkosti elektrárne a podporilo stiahnutie nepriateľských jednotiek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet