Na hlavný obsah

Rusi tvrdia, že obsadili Cherson, podľa Ukrajiny je úplne obkľúčený

Zmocnili sa stanice a prístavu.

Ruskí vojaci obsadili juhoukrajinský Cherson, tvrdí ruské ministerstvo obrany. Chersonská správa vzápätí uviedla, že mesto úplne obkľúčili ruské jednotky.

O Cherson sa posledné dva dni viedli boje, podľa starostu sa ruskí vojaci v noci na stredu (2. 3.) zmocnili stanice a prístavu. Server BBC uvádza, že ak by Cherson skutočne padol, išlo by o najväčšie Moskvou dobyté mesto od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Civilná infraštruktúra a mestská doprava v Chersone fungujú podľa hovorcu ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova v bežnom režime. Mesto takisto podľa neho nepociťuje nedostatok potravín a základného tovaru.

„Uskutočňujú sa rokovania medzi ruským velením a správou mesta a regiónu o zachovaní fungovania sociálnej infraštruktúry, zabezpečení poriadku a bezpečnosti obyvateľstva,“ dodal Konašenkov podľa TASS. Tvrdenie Moskvy nemožno nezávisle overiť, podotýka ČTK.

Zahynuli vojaci aj civilisti

Starosta Chersonu Ihor Kolychajev predtým uviedol, že príslušníci ruských inváznych vojsk dobyli v noci na stredu miestnu železničnú stanicu a prístav. Podľa neho v meste zahynulo množstvo ľudí, vojakov aj civilistov.

Okolo 7.00 h SEČ starosta oznámil, že mesto je stále pod ukrajinskou kontrolou, v niektorých častiach nefunguje elektrina, plyn, či netečie voda.

Ruské pozemné jednotky minulý týždeň vo štvrtok (24. 2.) vstúpili na južnú Ukrajinu z územia polostrova Krym, ktorý Moskva anektovala v roku 2014. Práve na juhu Ukrajiny dosahujú ruské invázne vojská najvýraznejšie úspechy. Ruská ofenzíva sa tam zameriava aj na mestá Odesa a Mykolajiv.

V Chersone žije približne 300 000 obyvateľov. Ruské vojská na juhu Ukrajiny útočia aj na prístav pri Azovskom mori Mariupoľ, už skôr dobyli neďaleké mesto Berďansk.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet