Na hlavný obsah

Rusi v noci opäť ostreľovali viacero ukrajinských miest

Bomby zasiahli ďalšie nemocnice.

Rusi v noci opäť ostreľovali viacero ukrajinských miest
Vojaci pomáhajú s evakuáciou civilistov z ukrajinského mesta Irpiň. Foto: ČTK/ZUMA

Zástupcovia ukrajinských úradov v noci na štvrtok (10. 3.) informovali, že viacero miest je pod ruskou paľbou. Gubernátor Sumskej oblasti na severovýchode krajiny Dmytro Žyvyckyj podľa ruskojazyčnej verzie britskej BBC uviedol, že terčom ruských náletov sa stali mestá Sumy a Ochtyrka.

Žyvyckyj tiež povedal, že sa opäť otvorí humanitárny koridor, ktorým civilisti budú môcť opustiť Sumy.

Ruské lietadlá bombardovali predmestie Sumy alebo obytné štvrte Ochtyrky. Údaje o prípadných obetiach nie sú k dispozícii.

Na juhoukrajinský Mykolajiv dopadli zo severu rakety, informovala agentúra DPA. Tamojšie úrady vyzvali obyvateľov, aby prenocovali v pivniciach. Ukrajinský generálny štáb v noci na štvrtok uviedol, že Rusko posilňuje svoje jednotky okolo tohto mesta.

Vo viac ako štvrťmiliónovom Žytomyre ležiacom západne od Kyjeva bomby zasiahli dve nemocnice, jedna z nich je detská, uviedlo vedenie mesta. Nikto neutrpel zranenia.

Ďalšie evakuácie

V stredu (9. 3.) pri nálete zasiahli detskú nemocnicu a pôrodnicu v Mariupole a podľa miestnych úradov sa najmenej 17 ľudí zranilo. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj následne vyzval Západ, aby uvalil na Rusko ešte prísnejšie sankcie, aby „už dlhšie nemalo možnosť pokračovať v tejto genocíde“.

Zelenskyj tiež v stredu povedal, že vo štvrtok budú pokračovať snahy o evakuáciu civilistov zo Sum, Kyjeva a jeho okolia a z Enerhodaru ležiaceho neďaleko Záporožskej jadrovej elektrárne.

Za stredu sa humanitárnymi koridormi dostalo do bezpečnejších miest 35 000 ľudí, uviedol Zelenskyj. Zástupca vedúceho jeho kancelárie však informoval o 48 000 evakuovaných. „Modlíme sa, aby sme mohli evakuovať ľudí z Mariupolu, Izjumu, Volnovachy a ďalších miest na bezpečné miesta slobodnej Ukrajiny,“ povedal Zelenskyj.

Podľa sumského gubernátora Žyvyckého o 09.00 h miestneho času (08.00 h SEČ) tretí deň v rade začne platiť pokoj zbraní, aby zo Sumy a dvoch okolitých mestečiek ľudia mohli odísť do Poltavy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet