Na hlavný obsah

Ruská agresia na Ukrajine neustáva, dianie sledujeme aj v piatok

Humanitárna kríza v Mariupole pokračuje.

Ruská agresia na Ukrajine neustáva, dianie sledujeme aj v piatok
Muž s bicyklom sa prechádza ulicou Mariupolu po zničení ruským bombardovaním. Foto: TASR/AP

Ruská vojenská invázia na Ukrajine trvá už od 24. februára. Odobril ju ruský prezident Vladimir Putin pod názvom „špeciálna vojenská operácia“ s cieľom „denacifikovať“ a „demilitarizovať“ Ukrajinu.

V ukrajinskom meste Mariupol vládne humanitárna kríza. Už niekoľko dní sa nedarí evakuovať z mesta civilistov aj napriek tomu, že Rusi sľúbili otvorenie humanitárnych koridorov.

Vo štvrtok (10. 3.) Rusi oznámili, že humanitárne koridory budú otvorené každý deň, avšak budú smerovať len do Ruska. Akékoľvek iné smerovanie podlieha ďalším dohodám. Ukrajina odmieta koridory smerujúce do Ruska a Bieloruska.

Ruské ministerstvo obrany odmietlo zodpovednosť za stredajší nálet (9. 3.) na nemocnicu v Mariupole, pri ktorom zahynuli traja ľudia. Bombardovanie považuje za „zinscenovanú provokáciu“.

Spojené kráľovstvo sa obáva, že Rusko by mohlo na Ukrajine použiť chemické zbrane.

V piatok (11. 3.) na žiadosť Ruska zasadne Bezpečnostná rada OSN, ktorá sa má zaoberať „vojenskými biologickými aktivitami Spojených štátov na území Ukrajiny“.

Sledujeme dianie online:

23.56 h

Americký minister obrany Lloyd Austin na budúci týždeň navštívi Slovensko. Oznámil to v piatok hovorca Pentagonu John Kirby.

Podľa neho sa Austin stretne s politikmi i predstaviteľmi armády, aby ich ubezpečil o tom, že sa Slovensko môže v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu spoľahnúť na podporu USA i NATO.

23.38 h

Spojené štáty nateraz nezaznamenali náznaky, že by na Ukrajinu prenikli vojaci armády Bieloruskej republiky, ktorá je blízkym spojencom Ruska. Podľa agentúry AFP to v piatok uviedol hovorca Pentagónu John Kirby.

22.45 h

USA v piatok uvalili sankcie na ďalších ruských oligarchov, keďže Rusko pokračuje vo svojej invázii na Ukrajinu, uviedla agentúra Reuters. Medzi nimi je aj rodina hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova či poslanci Štátnej dumy.

21.58 h

Medzinárodný trestný tribunál v Haagu v piatok varoval bojujúce strany na Ukrajine, že útoky na civilné obyvateľstvo sú trestným činom. Vyhlásil to v súvislosti so stupňujúcimi sa útokmi ruských vojakov na ukrajinské mestá. Informovala o tom agentúra AFP.

„Ak sú útoky úmyselne namierené proti civilnému obyvateľstvu, ide o trestný čin. Ak sú útoky úmyselne namierené proti civilným objektom, ide tiež o trestný čin,“ vyhlásil hlavný prokurátor Karim Khan.

21.56 h

Rusko a Bielorusko budú po uvalení západných sankcií kvôli invázii na Ukrajinu viac spolupracovať, Moskva okrem iného dodá do susednej krajiny moderné vojenské vybavenie.

Podľa agentúry BelTA sa na tom v piatok dohodli ruský prezident Vladimir Putin a bieloruský vodca Alexander Lukašenko.

21.44 h

Ruské sily podľa miestneho guvernéra ostreľujú ukrajinský prístav Mykolajiv, uvádza agentúra Reuters.

21.13 h

Európsky parlament v piatok v spolupráci s ukrajinským parlamentom spustil webovú stránku, ktorá bude pokrývať všetky iniciatívy a podujatia EÚ na podporu Ukrajiny.

Webová stránka „EÚ stojí pri Ukrajine“ bola spustená v deň, keď 30-členná ukrajinská delegácia poskytla účastníkom plenárneho zasadnutia Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE) svedectvá o následkoch ruskej invázie na ľudí a tlmočila eurointegračné ambície Ukrajiny.

20.46 h

Protivzdušná obrana Ukrajiny je vysoko účinná. Letectvu stále zostáva 56 strojov, podniká ale menej bojových akcií ako ruské. Podľa agentúry DPA to v piatok uviedol nemenovaný predstaviteľ amerického ministerstva obrany.

20.42 h

Európska únia zvýši o ďalších 500 miliónov eur na celkom jednu miliardu eur vojenskú pomoc pre Ukrajinu. Tieto prostriedky budú slúžiť na dodávky zbraní a vybavenia pre ukrajinské ozbrojené sily v boji proti ruskej invázii.

Oznámil to v piatok po neformálnom samite EÚ vo Versailles predseda Európskej rady Charles Michel, informuje na svojej webstránke rakúska televízia ORF.

20.23 h

Ruský prezident Vladimir Putin povedal, že súhlasí s tým, aby sa do bojov proti ukrajinským ozbrojeným silám zapojili dobrovoľníci zo zahraničia.

Podľa ruského ministra obrany tak chce urobiť asi 16 000 osôb z Blízkeho východu. Ide predovšetkým o ľudí zo Sýrie, poznamenal ruskojazyčný server stanice BBC. 

19.41 h

Kyjevský starosta a bývalý boxerský šampión Vitalij Kličko v piatok uviedol, že zásobovanie metropoly naďalej funguje a ľudia majú potraviny a základný tovar na niekoľko týždňov. 

19.19 h

Európska únia na Rusko uvalí ďalšie sankcie. Moskve pozastaví privilegované obchodné zaobchádzanie, zakáže vývoz luxusného tovaru alebo dovoz výrobkov zo železa a ocele.

19.15 h

Nemenovaní západní predstavitelia v piatok potvrdili, že na Ukrajine prišiel o život v poradí už tretí generál ruských ozbrojených síl od začiatku ruskej invázie 24. februára.

Informovala o tom spravodajská stanica Sky News s tým, že podľa týchto zdrojov išlo o generála z Východného vojenského okruhu.

19.08 h

Najmenej 1 582 civilistov prišlo zatiaľ o život v prístavnom meste Mariupol ležiacom na juhovýchode Ukrajiny, ktoré už 12. deň čelí blokáde ruskými silami sprevádzanej ostreľovaním.

V piatok to v príspevku na sociálnej sieti uviedla tamojšia mestská rada, na ktorú sa odvolala agentúra Reuters

18.56 h

Americký prezident Joe Biden v piatkovom prejave upozornil, že ak by sa do konfliktu na Ukrajine zapojila Severoatlantická aliancia, vypukla by tretia svetová vojna. Informovala o tom agentúra AFP a britský denník The Guardian.

„Priama konfrontácia medzi NATO a Ruskom by znamenala tretiu svetovú vojnu. Je to niečo, čomu musíme zabrániť,“ vyhlásil Biden s tým, že USA sa do vojny na Ukrajine nezapoja. Podľa AFP tak odmietol čoraz zúfalejšie výzvy z Kyjeva, aby NATO zasiahlo proti ruskému útoku.

18.53 h

YouTube s okamžitou platnosťou globálne zablokoval všetky kanály spojené s ruskými štátnymi médiami. Zdôvodnil to pravidlami o popieraní násilných činov.

18.40 h

Ukrajinská vojenská rozviedka tvrdí, že ruský prezident Vladimir Putin nariadil prípravu teroristického útoku na odstavenú jadrovú elektráreň v Černobyle a chce z neho obviniť Ukrajinu. Informovali o tom ukrajinské médiá. Moskva správu zatiaľ nekomentovala. 

18.36 h

Francúzsky prezident Emmanuel Macron varoval v piatok Rusko pred uvalením ďalších tvrdých ekonomických sankcií, ak bude Kremeľ pokračovať vo vojenskej invázii na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP.

„Ak veci budú pokračovať vojenskou cestou, tak pristúpime k ďalším postihom vrátane masívnych sankcií,“ povedal Macron po neformálnom summite lídrov krajín EÚ vo francúzskom Versailles. „Na stole sú všetky možnosti,“ dodal.

18.25 h

Ruský prezident Vladimir Putin nejaví ochotu k diplomatickému riešeniu vojny na Ukrajine. Podľa agentúry AP to pri návšteve Rumunska uviedla americká viceprezidentka Kamala Harrisová. Členskú krajinu NATO zároveň ubezpečila o platnosti záväzku kolektívnej obrany Aliancie.

„Podľa všetkého, čo vieme a čoho sme boli svedkami, Putin nejaví žiadne známky serióznej diplomacie,“ povedala Harrisová po rokovaní s rumunským prezidentom Klausom Iohannisom.

18.19 h

Ruský olympijský výbor (ROC) sa v piatok odvolal proti vylúčeniu jeho výpravy zo zimného Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF). Ten sa uskutoční od 20. do 25. marca vo fínskych mestách Lahti a Vuokatti. Informovala o tom agentúra AP.

Európske olympijské výbory (EOC) zakázali účasť ruských a bieloruských športovcov na podujatí 2. marca v dôsledku invázie na Ukrajinu. 

18.17 h

Situácia v Mariupole je kritická a nie je jasné, či sa tam podarí doručiť humanitárnu pomoc, oznámil podľa agentúry Reuters poradca ukrajinského ministerstva vnútra Vadym Denysenko.

Ruské vojsko na Mariupol útočí už 12 dní. „Nikdy tieto zločiny proti ľudskosti nezabudneme a neodpustíme,“ uviedlo zastupiteľstvo mesta na juhovýchode Ukrajiny vo vyhlásení.

Situácia v Mariupole je každý deň ťažšia a ťažšia, dochádzajú tu potraviny, lieky aj voda. Ukrajinské úrady opakovane hovoria o katastrofe.

18.14 h

Na hlavnej železničnej stanici v Bratislave pomohli v takzvanom bode prvého kontaktu a podpory už zhruba 10 000 utečencom z Ukrajiny. Väčšina z nich následne pokračuje do iných krajín Európy.

„Okrem základných informácií a občerstvenia tu ponúkame aj možnosť nabiť si telefón, získať SIM kartu, zriadené máme zázemie, v ktorom si môžu v bezpečí oddýchnuť, k dispozícii je samostatná čakáreň s detským kútikom pre rodiny s deťmi,“ informovala hovorkyňa Bratislavy Dagmar Schmucková.

17.54 h

Veľká väčšina Ukrajincov – 92 percent – je presvedčená, že ich krajina bude schopná odraziť ruskú inváziu. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky ukrajinskej agentúry Rating, ktorý bol zverejnených v piatok. Informovala o tom agentúra AFP.

Len šesť percent opýtaných pociťuje beznádej. Z respondentov, ktorí pevne veria vo víťazstvo Kyjeva, si 57 percent myslí, že to potrvá niekoľko týždňov, zatiaľ čo 18 percent očakáva, že vojna bude trvať ešte niekoľko mesiacov.

17.53 h

Ruské jednotky podnikli v piatok viaceré raketové útoky na širokú škálu cieľov po celej Ukrajine, pričom v stredoukrajinskom meste Dnipro a jeho okolí spôsobili značné materiálne škody. Terčom útoku boli mestá Ivano-Frankivsk a Luck na západe Ukrajiny, informovala televízia CNN.

Podľa zistení agentúry AFP tri rakety zasiahli v Dnipre bytový dom, migračný úrad a budovu mestskej správy. Spôsobili tiež požiar v továrni na obuv. O život prišla jedna osoba – pracovník bezpečnostnej služby.

17.38 h

Americký prezident Joe Biden v piatok telefonicky uistil svojho ukrajinského kolegu Volodymyra Zelenského, že Spojené štáty stoja pri Ukrajine, ktorá čelí ruskej vojenskej agresii. Informovala o tom americká televízia CNN.

„Povedal som mu to, čo mu hovorím zakaždým, keď spolu hovoríme – že Spojené štáty stoja pri ukrajinskom ľude, statočne bojujúcom za obranu svojej krajiny,“ povedal neskôr Biden v Bielom dome. Zároveň informoval, že Spojené štáty a ich spojenci pracujú na zavedení ďalších ekonomických sankcií proti Rusku.

17.20 h

Európska komisia v piatok oznámila, že vyplatila Ukrajine 300 miliónov eur v rámci núdzovej makrofinančnej pomoci. Vyplatenie finančných prostriedkov bolo urýchlené, aby pomohlo zlepšiť makroekonomickú stabilitu Ukrajiny v kontexte nevyprovokovanej a neopodstatnenej ruskej invázie.

Komisia spresnila, že ide o počiatočnú časť prvej splátky vo výške 600 miliónov eur v rámci nového núdzového programu makrofinančnej pomoci pre Ukrajinu v celkovej výške 1,2 miliardy eur.

17.06 h

Fínsky prezident Sauli Niinistö v piatkovom telefonáte vyzval svojho ruského náprotivka Vladimira Putina, aby na Ukrajine nastolil okamžité prímerie a umožnil evakuáciu civilistov cez humanitárne koridory. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.

Niinistö hovoril s Putinom aj o potrebe zaistenia bezpečnosti v ukrajinských jadrových elektrárňach a povedal, že útoky na civilistov značne ovplyvňujú názory Západu na Rusko.

Putina vyzval na priame stretnutie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý je podľa neho na rozhovor pripravený. So Zelenským telefonoval Niinistö pred rozhovorom s Putinom.

17.02 h

Spojené štáty prerušia bežné obchodné vzťahy s Ruskom. Zakážu tiež dovoz ruského alkoholu, morských plodov a diamantov. Oznámil to americký prezident Joe Biden.

17.00 h

V Bratislave na Námestí SNP sa začalo protestné zhromaždenie na podporu Ukrajiny a jej občanov pod názvom Mier Ukrajine: ZA VAŠU a NAŠU SLOBODU – Spolu zvíťazíme!  Podujatie organizuje iniciatíva Mier Ukrajine.

16.29 h

Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie sa v piatok zhodli na výraznom zvýšení obranných výdavkov členských štátov i celého bloku. V reakcii na ruskú agresiu na Ukrajine sa chcú sústrediť na posilnenie investícií do spoločne vyvíjaných nových obranných kapacít.

EÚ by sa tiež mala lepšie pripraviť na hybridné hrozby a byť schopná efektívnejšie bojovať proti kybernetickým útokom a dezinformáciám, uviedli lídri v záverečnej deklarácii dvojdňového samitu vo francúzskom Versailles.

16.21 h

Lídri členských krajín Európskej únie sa na samite vo Versailles vyslovili za postupné ukončenie závislosti od plynu, ropy i uhlia z Ruska, ktoré aktuálne tvoria veľkú časť únijnej spotreby.

Docieliť to chcú kombináciou nových zdrojov dodávok, ale aj urýchlením odklonu od fosílnych palív a ďalšími krokmi. Európska komisia navrhuje ukončiť odbery z Ruska do roku 2027, samit deklaroval, že sa tak má stať „čo najskôr“.

15.55 h

Rusko vypálilo na ukrajinské mestá a dediny od začiatku vojny už 328 riadených striel s plochou dráhou letu. Povedal to v piatok hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj, na ktorého sa odvolávajú agentúra Reuters a stanica Sky News.

„Tento krvavý zločin režimu (ruského prezidenta Vladimira) Putina je jasným porušením medzinárodného humanitárneho práva,“ vyhlásil Zalužnyj.

Rusko odmieta, že by počas svojej „špeciálnej operácie“ na Ukrajine, ako inváziu nazýva, útočilo na civilistov. V piatok však Moskva zaútočila okrem tvrdo bombardovaných miest Charkov a Mariupol aj na Luck, Ivano-Frankivsk a Dnipro, uvádza Sky News.

15.45 h

Rusko obmedzí prístup na sociálnu sieť Instagram, ktorú prevádzkuje americká spoločnosť Meta Platforms. Oznámil to cenzúrny úrad Roskomnadzor.

15.39 h

Ruské lietadlo zaútočilo na bieloruskú dedinu z Ukrajiny, uviedla ukrajinská armáda. Poznamenala, že ide o provokáciu s cieľom vtiahnuť Minsk do vojny. Informuje o tom ČTK.

15.19 h

Veľká väčšina Európanov schvaľuje prijatie utečencov z Ukrajiny, ktorú pred dvoma týždňami napadlo Rusko, vyplynulo z prieskumu francúzskeho inštitútu Ifop.

Vo Francúzsku súhlasí s príchodom ukrajinských migrantov do krajiny 80 percent opýtaných, v Taliansku je to 89 percent, v Nemecku 90 percent a v Poľsku 92 percent. Je to viac, ako koľko súhlasilo s príchodom utečencov zo Stredozemia pred siedmimi rokmi.

15.12 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vyhlásil, že jeho krajina dosiahla zlomový bod vo vojne s Ruskom, avšak varoval pred tým, že nie je možné určiť, ako dlho budú boje ešte pokračovať. Informovala o tom agentúra Reuters.

14.33 h

Francúzsko poslalo 20 ton akútnej humanitárnej pomoci na Slovensko. Reaguje tak na rozsah utečeneckej krízy spôsobenej inváziou Ruska na Ukrajinu a na žiadosť slovenských orgánov.

14.09 h

Kremeľ v piatok oznámil, že Rusko ukončí v krajine činnosť spoločnosti Meta Platforms, ktorá prevádzkuje sociálne médiá Facebook, Instagram a WhatsApp, ak sa ukáže ako pravdivá správa tlačovej agentúry Reuters, že spoločnosť povolí užívateľom v niektorých krajinách zverejňovať príspevky vyzývajúce na násilie voči Rusom a ruským vojakom.

„Nechceme uveriť správe Reutersu – je jednoducho príliš ťažké tomu uveriť,“ povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

14.00 h

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zabili 78 detí a viac ako 100 ďalších bolo zranených, uviedla v piatok ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová. Koľko obetí si vyžiadali boje v mestách Mariupol, Voľnovacha na východe krajiny a Irpiň v Kyjevskej oblasti, nebolo možné stanoviť, poznamenala agentúra Interfax-Ukrajina.

13.44 h

Na okraji chorvátskej metropoly Záhreb sa zrútilo bezpilotné lietadlo. Jeho pôvod je neznámy, ale panuje podozrenie, že priletel z vojnovej zóny na Ukrajine. Informovali o tom v piatok (11. 3.) zahraničné médiá.

13.28 h

Slovensko navrhuje, aby EÚ úplne zakázala medzinárodne transakcie v rubľoch.

Vyplýva to z návrhu sankcií, ktoré predseda vlády SR Eduard Heger odovzdal vo Versailles predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej.

Slovenská vláda ďalej navrhla uvalenie reštrikčných opatrení na najväčšie ruské štátne spoločnosti, ktoré sú pre Moskvu kľúčové pre obchodovanie s komoditami ako zlato, diamanty, titán či hliník.

12.59 h

Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová v piatok uvalila sankcie na 386 členov ruskej Štátnej dumy, ktorí „podporili Putinovu inváziu na Ukrajinu“. Nové sankcie im zakazujú cestovať do Spojeného kráľovstva, pristupovať k svojmu majetku na ostrovoch a podnikať tam. TASR o tom informovala na základe vyhlásenia britského rezortu diplomacie.

12.45 h

Rusi pri bombardovaní mesta Černihiv na severe Ukrajiny zničili aj miestny futbalový štadión, ktorý je domovom klubu Desna Černihiv. Tím pôsobí v najvyššej ukrajinskej súťaži a pred dvomi sezónami si zahral v Európskej lige UEFA, kde v predkolách narazil napr. na nemecký VfL Wolfsburg.

12.18 h

Jadrové výskumné centrum v meste Charkov na východe Ukrajiny je údajne znova pod paľbou ruských síl, oznámil v piatok pred poludním Ukrajinský štátny úrad jadrového dozoru. Citovala ho tlačová agentúra DPA.

Zariadenie je teraz bez elektriny a na budove sú povrchové škody. Úrad sa teraz pokúša presnejšie stanoviť, aké môžu byť následky tohto poškodenia.

11.50 h

Európska únia zdvojnásobí výdavky na vojenskú pomoc pre Ukrajinu na jednu miliardu eur. Oznámil to šéf zahraničnej politika EÚ Josep Borrell počas neformálneho samitu lídrov vo Francúzskom Versailles.

„Každému bolo zrejmé, že musíme navýšiť našu vojenskú podporu Ukrajiny, aby sme zväčšili tlak na Rusko,“ uviedol.

11.41 h

Väznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj vyzval v piatok obyvateľov Ruska, aby každý víkend organizovali protivojnové protesty. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

„Šialeného maniaka Putina najrýchlejšie zastavia obyvatelia Ruska, ak teraz vystúpia proti vojne,“ uviedol Navaľnyj v príspevku na sociálnej sieti Instagram v zmienke o ruskom prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

„Každý víkend sa musíte zúčastniť na protivojnových protestoch, a to aj vtedy, keď sa zdá, že sa všetci zľakli alebo odišli. Vy ste základom hnutia vystupujúceho proti vojne a smrti, ste ten najdôležitejší človek na svete,“ pokračoval Navaľnyj.

11.30 h

Ruský prezident Vladimir Putin požiadal v piatok ministra obrany Sergeja Šojgua, aby pripravil plány na možné posilnenie západnej hranice Ruska v reakcii na rozmiestňovanie jednotiek Severoatlantickej aliancie (NATO) vo východnej Európe. TASR o tom informovala na základe informácií sprostredkovaných agentúrou AFP.

„Pokiaľ ide o posilnenie našich západných hraníc v dôsledku opatrení prijatých krajinami NATO, toto treba zvážiť samostatne. Žiadam Vás, aby ste pripravili správu,“ povedal Putin Šojguovi počas virtuálneho zasadnutia Rady bezpečnosti Ruskej federácie, ktorý naživo prenášala ruská štátna televízia.

11.19 h

Všetky štáty Európskej únie potrebujú čo najskôr znížiť svoju energetickú závislosť na ruskom plyne a rope, myslí si prezidentka SR Zuzana Čaputová. Pripomína, že 45 percent z celkovej spotreby plynu v EÚ tvorí ten z Ruska. Hlava štátu to napísala na sociálnej sieti.

10.48 h

Ukrajina v piatok plánuje ďalšie humanitárne koridory a dodávky humanitárnej pomoci do miest, ktoré ju potrebujú. Oznámila to vicepremiérka Iryna Vereščuková.

Prioritou zostáva oslobodenie ľudí z obliehaného mesta Mariupol a doručenie pomoci tamojším obyvateľom, informovala agentúra AP. Predchádzajúce podobné pokusy v prípade tohto strategického prístavu na juhovýchode Ukrajiny zlyhali.

10.27 h

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) eviduje k piatku viac ako 2,5 milióna ľudí, ktorí sa rozhodli utiecť pred vojnou z Ukrajiny.

Z celkového počtu je podľa IOM 116 000 občanom tretích krajín.

10.21 h

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vyjadril súhlas s tým, aby sa do bojov na Ukrajine pridali na strane Ruska aj dobrovoľníci zo zahraničia.

Šéf Kremľa okrem toho schválil návrh na odovzdanie ukoristených západných raketových systémov proruským separatistom v Doneckej a Luhanskej oblasti. Informujú o tom agentúry AP a Reuters.

10.15 h

Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synjehubov v piatok uviedol, že ruskí vojaci zasiahli miestnu psychiatrickú nemocnicu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Synjehubov podľa Reuters povedal, že v zariadení sa v čase útoku nachádzalo 330 ľudí a 73 bolo evakuovaných. Prípadný počet obetí sa podľa neho zisťuje. Incident označil za „brutálny útok na civilistov“.

10.00 h

Či je písmeno Z extrémistickým materiálom je právna otázka, ktorú posúdi policajt či prokurátor v individuálnej veci. Generálna prokuratúra SR (GP SR) tak reagovala na výzvu niektorých poslancov k tomu, aby šírenie písmena Z, ktoré symbolizuje agresiu Ruska proti Ukrajine, stíhala prokuratúra podľa trestného činu rozširovania extrémistického materiálu.

Práve písmeno Z sa objavuje na vozidlách či tankoch Ruskej federácie, ktoré bojujú na Ukrajine. Stanovisko GP SR poskytol agentúre SITA hovorca prokuratúry Dalibor Skladan.

9.51 h

Dvaja ukrajinskí vojaci zahynuli v piatok pri ruskom leteckom útoku na mesto Luck na západe Ukrajiny. Oznámil to šéf miestnej administratívy. Informovala o tom stanica CNN.

9.50 h

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v piatok ráno informovalo, že ľudí, ktorí opustili hlavné mesto Kyjev, aby sa zachránili pred útokmi ruskej armády, teraz zabili v dedine Marchalivka. Informoval o tom portál britského denníka The Guardian.

Jeden muž podľa ministerstva stratil celú 11-člennú rodinu, keď raketa zasiahla jeho dom v dedine nachádzajúcej sa južne od Kyjeva.

9.48 h

Za posledných 24 hodín policajti na hraničných priechodoch na vstupe z Ukrajiny vybavili 10 921 osôb. Celkový počet vybavených vstupujúcich osôb na hraničných priechodoch z územia Ukrajiny na Slovensko od vypuknutia konfliktu je 176 092. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Bárdyová.

9.43 h

Do Poľska prišlo už vyše 1,5 milióna ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine. V piatok to na twitteri oznámili poľskí pohraničníci. Len za štvrtok do krajiny dorazilo 87 000 ľudí, do dnešných 7.00 h potom ďalších 25 000.

Poľsko je hlavnou destináciou, do ktorej utekajú civilisti pred postupom ruskej armády, ktorá vtrhla na Ukrajinu 24. februára. Časť utečencov z Poľska pokračuje do ďalších európskych krajín.

Podľa štvrtkových údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) z Ukrajiny utieklo celkovo vyše 2,3 milióna ľudí.

9.42 h

Do Nemecka sa pred vojnou na Ukrajine uchýlilo už vyše 100 000 Ukrajincov. Hovorca nemeckého ministerstva vnútra povedal ČTK, že v evidencii je k dnešnému dňu 109 183 ukrajinských utečencov. Upozornil ale, že tento počet vychádza z bilancie spolkovej polície a že skutočné číslo ukrajinských utečencov v Nemecku bude výrazne vyššie.

9.39 h

Ruskí vojaci zabili viac ukrajinských civilistov než vojakov, uviedol v piatok ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov.

„Chcem, aby to počuli nielen v Kyjeve, ale aj všade na svete,“ povedal Reznikov.

Podľa posledných údajov z Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva od vypuknutia vojny na Ukrajine zomrelo 549 civilistov a 957 bolo zranených.

9.35 h

Obyvatelia uväznení v ruskými jednotkami obliehanom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol požiadali v piatok o pomoc, keď sa ich rodinní príslušníci zúfalo pokúšali s nimi skontaktovať v čase výpadku komunikačných sietí. Informovala o tom agentúra AFP.

Mariupol je bez vody, plynu a elektriny a od 2. marca nefungujú komunikácie. Niekoľko úsekov slabého telefónneho signálu zostáva pre väčšinu obyvateľov jediným spôsobom, ako podať správy, pripojenie je však nespoľahlivé.

9.34 h

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporučila Ukrajine, aby zničila všetky nebezpečné patogény uchovávané v jej výskumných laboratóriách a zabránila tak „akýmkoľvek prípadným únikom“, ktoré by mohli ublížiť verejnosti. Predstaviteľ WHO to vo štvrtok povedal tlačovej agentúre Reuters. V piatok správu zverejnil aj portál britského denníka The Guardian.

9.33 h

Slovensko ako jediná členská krajina Európske únie predložila návrh, ako pomôcť Ukrajine po vojne postaviť sa na nohy a stať sa plnohodnotným členom EÚ, povedal to premiér Eduard Heger (OĽANO) v piatok (11. 3.) po skončení prvého dňa neformálneho samitu lídrov členských krajín EÚ vo francúzskom Versailles.

8.53 h

Turecká letecká spoločnosť Pegasus Airlines a kazašské aerolínie Air Astana pozastavujú všetky lety do Ruskej federácie. V piatok o tom informovali agentúra DPA a televízia CNN.

Spoločnosť Air Astana vo vyhlásení uviedla, že „s úprimnou ľútosťou oznamuje, že z dôvodu zrušenia poistného krytia pre komerčné lety do Ruskej federácie, z nej a nad ňou sú všetky lety do Ruska s okamžitou platnosťou pozastavené“.

8.49 h

Antivírusová spoločnosť Avast zastavila predaj produktov v Rusku a Bielorusku v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu. V Rusku platila na daniach ročne takmer dva milióny eur.

8.41 h

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak reagoval na najnovšei útoky ruských vojsk na ďalšie ukrajinské mestá.

„Deštruktívna vojna Ruska proti civilistom a veľkým ukrajinským mestám pokračuje,“ napísal na sociálnej sieti twitter.

8.04 h

Americká spoločnosť Meta Platforms vo štvrtok oznámila, že v spojitosti s ruskou inváziou na Ukrajinu dočasne zmierni svoje pravidlá a umožní v niektorých krajinách na svojich sociálnych sieťach facebook a instagram zverejňovať príspevky, ktoré vyzývajú na násilie voči ruským vojakom. Výzvy na násilie voči ruským civilistom však nepovolí. Informovali agentúry AFP, Reuters a stanice BBC.

8.02 h

Proruskí separatisti na východe Ukrajiny podľa Moskvy dobyli mesto Volnovacha, ktoré leží severne od obliehaného Mariupolu. Ruská armáda tiež vyradila z prevádzky vojenské letiská pri Lucku a Ivano-Frankivsku, ktoré sa nachádzajú na západe krajiny, uviedlo ruské ministerstvo obrany. 

7.59 h

Enerhoatom, ukrajinská štátna firma pre jadrovú energiu, prestane kupovať jadrové palivo z Ruska. Informovala o tom agentúre Reuters s odvolaním sa na piatkové oznámenie firmy.

7.43 h

Situácia na Ukrajine je znepokojujúca a obe strany konfliktu, Rusko i Ukrajinu, treba podporiť, aby viedli mierové rozhovory. Povedal to v piatok predseda čínskej vlády Li Kche-čchiang.

7.30 h

Ostreľovanie hlásia aj z doposiaľ neostreľovaného juhozápadného ukrajinského mesta Ivano-Frankivsk neďaleko slovenských, maďarských a rumunských hraníc.

Poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko hovorí o troch explóziách, zatiaľ čo starosta mesta Ruslan Marcinkiv hovorí o výbuchoch neďaleko letiska.

7.16 h

Tri nálety na ukrajinské mesto Dnipro v piatok skoro ráno zabili najmenej jedného človeka, informuje agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinskú pohotovostnú službu. Bomby podľa nej dopadli v blízkosti škôlky a bytového domu.

Bieloruská nezávislá televízia Nexta na twitteri uviedla, že pri útoku v blízkosti škôlky a bytového domu bola zasiahnutá dvojpodlažná továreň na topánky, čo spôsobilo požiar.

6.47 h

Ruské ministerstvo obrany umožní ukrajinskému tímu opravárov prístup k elektrickému vedeniu v okolí jadrovej elektrárne Černobyľ. Informuje o tom britská stanica Sky News.

Objavili sa totiž vážne obavy o stave Černobyľu na severe Ukrajiny, ako aj o Záporožskej jadrovej elektrárni na juhu.

6.41 h

Bezpečnostní experti v leteckom priemysle sa čoraz viac obávajú, že rakety zem-vzduch na Ukrajine by mohli skončiť v nesprávnych rukách, informovala vo štvrtok stanica BBC.

Podľa nej Spojené kráľovstvo patrí medzi niekoľko západných krajín, ktoré ukrajinským silám dodávajú sofistikované rakety odpaľované z ramena, aby im pomohli odolávať ruskej invázii.

Avšak bezpečnostní analytici leteckých spoločností sa obávajú, že časť arzenálu krajiny by sa mohla nakoniec objaviť na čiernom trhu.

6.35 h

Spoločnosť The Walt Disney Company so sídlom v Spojených štátoch oznámila „pauzu“ svojich obchodných aktivít v Rusku, informovala vo štvrtok stanica BBC.

Tento krok zahŕňa licencovanie obsahu a produktov, časopis National Geographic, zájazdy, Disney Cruise Line, lineárne televízne kanály a produkciu miestneho obsahu.

6.30 h

Ukrajinská televízia a ďalšie médiá hlásili v piatok výbuchy v meste Luck na severozápade a v meste Dnipro v stredovýchodnej časti Ukrajiny. Informovala o tom stanica BBC.

Podľa nej ani jedno z týchto miest predtým nezaznamenalo priame ostreľovanie v rámci prebiehajúcej ruskej invázie na Ukrajine.

6.23 h

Senát Spojených štátov v piatok schválil návrh federálneho rozpočtu na tohtoročný fiškálny rok v hodnote okolo 1,5 bilióna dolárov (zhruba 1,34 bln. eur), ktorého súčasťou je aj 13,6 miliardy dolárov (takmer 12,2 mld. eur) na humanitárnu, vojenskú a ekonomickú pomoc Ukrajine a spojencom USA v Európe. Informuje o tom agentúra AP.

6.19 h

Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie v piatok nad ránom ukončili prvý deň samitu vo francúzskom Versailles, kde pohrozili Rusku prijatím ďalších sankcií pre pokračujúcu inváziu na Ukrajine. 

V spoločnom vyhlásení tiež prisľúbili posilnenie väzieb s Kyjevom, nevyjadrili sa však k ukrajinskej žiadosti o urýchlené prijatie do radov bloku, na ktoré majú členské krajiny rozdielne pohľady.

6.18 h

Mohutný ruský vojenský konvoj, ktorý bol naposledy videný severozápadne od Kyjeva pri letisku Hostomel, sa podľa satelitných snímok vyhotovených vo štvrtok prevažne rozptýlil a preskupil. S odvolaním sa na fotografie súkromnej americkej spoločnosti Maxar Technologies o tom informuje agentúra Reuters.

6.15 h

Rusko vyzvalo Bezpečnostnú radu OSN, aby v piatok prerokovala to, čo Moskva označuje za „vojenské biologické aktivity Spojených štátov na území Ukrajiny“. S odvolaním sa na ruského diplomata pri OSN o tom informuje agentúra AP.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaných diplomatov píše, že sa BR OSN v piatok na žiadosť Ruska zíde. Biely dom spomínané tvrdenia Moskvy označil za smiešne a varoval, že sa Rusko možno pripravuje na Ukrajine použiť chemické alebo biologické zbrane.

6.11 h

Ruské sily vo štvrtok ostreľovali jadrový výskumný inštitút v Charkove, uviedol poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko. Ostreľovanie vyvolalo požiar, ktorý sa hasičom podarilo uhasiť. K zmenám v prírodnom žiarení podľa kancelárie prezidenta nedošlo. Informuje o tom agentúra AP.

Strela podľa Heraščenka zasiahla budovu, kde sa nachádza zariadenie, ktoré by mohlo v prípade poškodenia uvoľniť radiáciu. Podľa prezidentskej kancelárie k žiadnym zmenám v prirodzenom žiarení nedošlo.

6.08 h

Rusko využíva čoraz väčší počet svojich vojakov na obliehanie kľúčových ukrajinských miest, čo postupovanie ruských jednotiek v krajine spomaľuje. Na twitteri to vo štvrtok s odvolaním sa na informácie vojenskej rozviedky uviedlo britské ministerstvo obrany.

6.05 h

Ruské sily na Ukrajine operujú bez ohľadu na civilistov a zo strany ukrajinských vojakov sa stretávajú so silnejším odporom, ako čakali, uviedla vo štvrtok riaditeľka úradu amerických výzvedných služieb (DNI) Avril Hainesová.

Schopnosť odolávať ruským vojskám podcenili aj tajné služby, uviedli ich predstavitelia. Hainesová zároveň odmietla tvrdenia Moskvy, že Ukrajina sa usiluje o výrobu biologických či jadrových zbraní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet