Na hlavný obsah

Ruská armáda obnovila útoky na mestá Mariupol a Volnovacha

Podľa Kyjeva Rusko nedodržiavalo prímerie.

Ruská armáda obnovila útoky na mestá Mariupol a Volnovacha
Na snímke ukrajinskí vojaci kontrolujú ľudom na úteku občianske preukazy. Foto: TASR/AP

Ruská armáda v sobotu (5. 3.) večer oficiálne oznámila ukončenie krátkeho prímeria s cieľom umožniť evakuáciu humanitárnymi koridormi a obnovila útoky na ukrajinské mestá Mariupol a Volnovacha. Informovala o tom agentúra DPA.

Ukrajinské úrady plánovali počas prímeria z oboch miest evakuovať tisíce ľudí.

V sobotu popoludní však informovali, že z Volnovachy sa do bezpečia podarilo prepraviť len asi 400 ľudí. V evakuácii ďalších podľa úradov bránilo ostreľovanie mesta ruskými jednotkami. Rovnaká situácia bola aj v meste Mariupol, informovali podľa zistení TASR rôzne médiá.

Rusko pravdepodobne zvýši silu útokov

Ukrajinská ministerka pre reintegráciu dočasne okupovaných území Iryna Vereščuková vyhlásila, že za porušenie dohody o vytvorení dvoch evakuačných koridorov z miest Mariupol a Volnovacha nesie zodpovednosť Rusko.

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov v sobotu podvečer na brífingu v Moskve informoval, že bezpečnými koridormi sa Mariupol a Volnovachu nepodarilo opustiť „ani jednému civilistovi“. Vyhlásil, že „obyvateľstvo týchto miest je nacionalistickými formáciami využívané ako ľudský štít“.

Ukrajinské „nacionalistické prápory využili prímerie na preskupenie a na opevnenie svojich pozícií“.

Dodal, že pre neochotu ukrajinskej strany vyvinúť „tlak na nacionalistov alebo predĺžiť prímerie boli útočné operácie obnovené od 18.00 h moskovského času“.

Šéf doneckej regionálnej správy Pavlo Kyrylenko predtým oznámil, že sa z mesta Volnovacha neďaleko podarilo evakuovať 400 ľudí. Pôvodne ich malo mesto opustiť 15 000.

Televízia CNN informovala, že podľa odhadov OSN od začiatku ruskej invázie z Ukrajiny utieklo najmenej 1,2 milióna utečencov.

Predstavitelia západných spravodajských služieb očakávajú, že Rusko zvýši tempo a silu útokov na kľúčové centrá obyvateľstva vrátane hlavného mesta Kyjev. Takáto eskalácia by mohla viesť k mnohým civilným obetiam, upozornili experti podľa CNN.      

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet