Na hlavný obsah

Ruská armáda v Mariupole bombardovala školu, kde sa ukrývalo 400 ľudí, píše Reuters

Počet mŕtvych a zranených nie je zatiaľ známy.

Ruská armáda v Mariupole bombardovala školu, kde sa ukrývalo 400 ľudí, píše Reuters
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruská armáda v sobotu (19. 3.) bombardovala umeleckú školu v obliehanom ukrajinskom meste Mariupol, v ktorej sa ukrývalo asi 400 ľudí. Podľa agentúr Reuters a AP to v nedeľu (20. 3.) oznámila rada mesta.

Počet mŕtvych a zranených pri útoku nie je zatiaľ známy, mestská rada ale uviedla, že budovu školy je zničili a pod troskami sú obete.

Medzi ľuďmi, ktorí sa v budove ukrývali, boli podľa rady aj starci, ženy a deti. Agentúra Reuters poznamenala, že informáciu nemohla overiť z nezávislých zdrojov.

Prístavné mesto Mariupol, kde zostáva uväznených viac ako 400 000 ľudí, čelí ťažkému bombardovaniu. Podľa ukrajinskej ombudsmanky bolo v meste poškodených či zničených 70 percent domov.

Terčom útoku sa tento týždeň stalo aj mariupolské divadlo, kde bolo podľa miestnych úradov v čase útoku v kryte vyše 1 000 ľudí. Osud väčšiny z nich je neznámy, 130 osôb sa podarilo zachrániť.

V Mariupole nefungujú dodávky elektriny ani tepla, je problém s nedostatkom vody, potravín a liekov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom nočnom prejave vyhlásil, že ruské obliehanie Mariupolu je vojnový zločin, ktorý sa bude pripomínať po stáročia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet