Na hlavný obsah

Ruská prokuratúra žiada pre opozičníka Navaľného trest 13 rokov za mrežami

Už skôr ho odsúdili na 2,5-ročné väzenie.

Ruská prokuratúra žiada pre opozičníka Navaľného trest 13 rokov za mrežami
Policajt stojí pred grafiti zobrazujúcim väzneného ruského opozičníka Alexeja Navaľného. Foto: ČTK/AP

Prokuratúra požiadala ruský súd, aby uväznenému ruskému opozičnému politikovi Alexejovi Navaľnému uložil ďalší trest 13 rokov väzenia za údajný podvod a pohŕdanie súdom. Oznámila to tlačová agentúra TASS.

Proces s Navaľným sa odohráva vo väznici, kde si opozičný politik odpykáva predchádzajúci trest. Jeho stúpenci sú presvedčení, že sa tak deje preto, aby súd čo najviac unikal pozornosti verejnosti, ktorú Navaľnyj aj z väzenia burcuje k protestom proti ruskému vpádu na Ukrajinu.

Po vystúpení prokurátorky ako zástupkyne obžaloby má Navaľnyj dostať „posledné slovo“ pred súdom, ktorý sa potom odoberie na poradu, aby rozhodol o verdikte, napísala agentúra Interfax.

Prokurátorka žiada aj pokutu

„Žiadam, aby súd uznal Navaľného vinným a vyniesol trest v podobe 13 rokov odňatia slobody s (následným) obmedzením slobody na dva roky,“ citoval TASS prokurátorku Nadeždu Tichonovovú, ktorá tiež požiadala súd, aby obžalovanému uložil pokutu vo výške 1,2 milióna rubľov (vyše 10 000 eur).

Žalobkyňa upozornila, že v predchádzajúcom procese sa odsúdený dopustil urážlivých výrokov, ktoré sa dostali do médií, a následne spôsobili „neodôvodnený pokles autority súdneho systému“ v Rusku.

Navaľnyj podľa nej nebojoval proti korupcii, ale „len diskreditoval režim“. Na dráhu páchania trestných činov ho priviedol pocit „vlastnej výnimočnosti“, vyhlásila prokurátorka.

Proces s Navaľným sa začal minulý mesiac priamo vo väznici v Pokrove asi 100 kilometrov východne od Moskvy, kde si opozičník odpykáva predchádzajúci trest 2,5 roka väzenia.

Prokurátorka ho obvinila zo sprisahania, ktorého cieľom bola nelegálna zmena režimu, uviedol spravodajca agentúry TASS, ktorý sa na pojednávaní vo väznici zúčastňuje. „Navaľnyj a ďalší ľudia konali so zištným a extrémistickým úmyslom,“ vyhlásila žalobkyňa.

Údajná sprenevera

Podľa prokuratúry použil Navaľnyj na osobné účely stovky miliónov rubľov prevedené do rôznych fondov vrátane Navaľného fondu boja s korupciou, ktorý úrady medzičasom zakázali ako extrémistickú organizáciu.

Išlo o peniaze na Navaľného prezidentskú kampaň v roku 2018, ale úrady opozičníka k voľbám nepustili v súvislosti s predchádzajúcim odsúdením.

Podľa obžaloby Navaľnyj vedel, že sa na voľbách nebude môcť zúčastniť, ale napriek tomu zhromažďoval peniaze, pričom pre seba minul 356 miliónov z viac ako 588 miliónov rubľov (asi 3 milióny eur zo zhruba 5 miliónov eur).

Obžaloba tiež tvrdí, že v inom procese, v ktorom ho vlani vo februári za ohováranie vojnového veterána odsúdili na pokutu, Navaľnyj urazil prokurátorku a svedka a dopustil sa tak pohŕdania súdom.

Ohováranie vojnového veterána je v Rusku trestným činom a opozičník ho podľa súdu spáchal svojimi kritickými výrokmi o ľuďoch účinkujúcich v propagačnom videu na podporu zmien ústavy pred celoštátnym referendom.

Označil ich za zradcov a skorumpovaných lokajov režimu. Jedným z dotknutých bol aj 94-ročný vojnový veterán, ktorý neskôr na súde vystupoval ako svedok.

Otrava novičokom, návrat do Ruska a zatknutie

Navaľnyj predvlani v lete počas vnútroštátneho letu z Tomska do Moskvy náhle skolaboval a lietadlo muselo pristáť v Omsku, kde politika v bezvedomí hospitalizovali. O niekoľko dní neskôr ho stále v bezvedomí prepravili do Berlína, kde sa postupne zotavil.

Podľa západných laboratórií ho otrávili jedom zo skupiny bojových látok novičok. Po návrate do vlasti ho zatkli a uväznili, pretože podľa úradov porušil pravidlá predtým uloženého podmienečného trestu za údajný podvod na kozmetickej firme Yves Rocher.

Firma pritom tvrdila, že sa jej žiadna škoda nestala a Európsky súd pre ľudské práva uznal vtedajší proces za nespravodlivý, za čo Rusko vyplatilo Navaľnému odškodnenie.

Opozičník tvrdí, že ho uväznili z politických dôvodov, pretože prežil otravu, nariadenú podľa neho priamo prezidentom Vladimirom Putinom. Kremeľ to popiera a spochybňuje, či vôbec išlo o otravu.

Všetky Navaľného organizácie medzitým úrady zakázali a mnoho opozičných spolupracovníkov sa v obave z uväznenia uchýlilo do cudziny. Západné štáty za Navaľného otravu potrestali niektorých ruských úradných činiteľov sankciami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet