Na hlavný obsah

Ruská sociálna sieť Telegram je útočiskom pre slovenské dezinformačné weby

Využívajú ho aj ruské nezávislé médiá.

Ruská sociálna sieť Telegram je útočiskom pre slovenské dezinformačné weby
Webová stránka sociálnej siete Telegram. Foto: Telegran.org

Blokovanie dezinformačných webov aj hrozba trestného stíhania za schvaľovanie ruskej invázie na Ukrajine mení internet aj na Slovensku a v Česku.

Dezinformačné weby presúvajú sídla do zahraničia a niektoré sa presunuli aj na Slovensku menej známe siete, napríklad Telegram, ktorý sa už zďaleka neobmedzuje len na Rusko. Téme sa venovala redaktorka RTVS Miroslava Hospodárová.

Nie je to ani sociálna sieť a ani četovacia platforma. Experti ho považujú za informačný hybrid. Tvári sa ako odolný proti blokovaniu a cenzúre.; Využívali ho aj niektoré ruské nezávislé médiá ako napríklad blokovaná televízia Dožď, ale divákov si na nej hľadal aj Sputnik, považovaný za nástroj ruskej propagandy. Dá sa teda Telegramu veriť?

Zámery zakladateľa nie sú známe

Novinárka Galina Timčenková, šéfka a zakladateľka informačného portálu Meduza, pripomína, že ide o súkromnú službu. Jej zakladateľ, Pavel Durov, sa naozaj v Rusku dokázal vyhnúť tomu, aby ho úrady technicky zablokovali, ale zároveň nie sú známe jeho zámery.

V Rusku je to podľa nej zatiaľ stále asi najrýchlejší spôsob ako vysielať správy. Pre mnohé médiá je to spôsob, ako sa udržať v éteri, ale nie je to jediná cesta, myslí si Kirill Martynov z Novej Gazety. Pripomenul, že ešte pred 4 rokmi bol Telegram považovaný za spoločnosť, ktorá bráni slobode slova.

„A potom sa asi stal zázrak, lebo ho ruské úrady prestali blokovať. Je len zaujímavé, že ruská digitálna cenzúra má silné nástroje, lenže proti Telegramu nezasahujú a my sa pýtame prečo,“ povedal Kirill Martynov.

Podobné siete využívajú konšpirátori

Najnovšia analýza ukazuje, že aj na Slovensku a v Česku sa podobné siete stali útočiskom konšpirátorov, najmä ich tvrdého jadra. Počet užívateľov siete rastie, pripomína Tomáš Rezek z Asociácie pre medzinárodné otázky.

„Spočiatku počty kanálov a odberateľov neboli také veľké. S nárastom popularity Telegramu a tým, ako sa šíril signál alebo boli zakázané alebo regulované iné aplikácie, došlo k tomu, že sa tam začalo objavovať veľké množstvo škodlivého materiálu. Môžeme povedať, že aj nelegálneho obsahu, ktorý sa šíril medzi veľké množstvo užívateľov,“ povedal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko Rezek.

Jeho fungovanie v iných krajinách je otázne. Len pred pár dňami ho zakázala napríklad Brazília, lebo povoľoval účty osobám šíriacim nepravdy a nespolupracoval s úradmi

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál