Na hlavný obsah

Ruské sily odvádzajú civilistov z Mariupola, tvrdí mestská rada

Mali presunúť už vyše 15 000 obyvateľov.

Ruské sily odvádzajú civilistov z Mariupola, tvrdí mestská rada
Na snímke civilisti v obliehanom Mariupole. Foto: ČTK/XINHUA

Mestská rada obliehaného ukrajinského Mariupola vo štvrtok (24. 3.) obvinila ruské invázne sily z toho, že násilne odvážajú obyvateľov strategického prístavu do Ruska.

Od chvíle, čo ruské jednotky obsadili časť Mariupolu, bolo nelegálne presunutých do Ruska vyše 15 000 osôb, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na mestský úrad. Podľa agentúry Interfax-Ukrajina je v Rusku už viac ako 6 000 ľudí z Mariupola.

„Práve teraz ruskí okupanti násilne odvážajú tisícky obyvateľov Mariupola do Ruska! Obyvateľov Ľavobražného okresu začínajú masovo vyvážať na územie Ruska. Celkovo bolo nelegálne deportovaných asi 15.000 obyvateľov Mariupola. To je asi polovica všetkých obyvateľov, ktorí sa doteraz nachádzajú v Ľavobrežnom okrese,“ uviedla mestská rada na telegrame.

Miestne úrady už v nedeľu (20. 3.) uviedli, že Rusi odviedli za hranice tisíce obyvateľov, ale konkrétnejšie údaje neposkytli. Ruské tlačové agentúry vtedy napísali, že autobusy v minulých dňoch previezli z Mariupola do Ruska niekoľko stoviek ľudí, ktorých Moskva označuje za utečencov, poznamenal vo štvrtok Reuters.

Ukrajina viní Rusov z blokovania koridorov

„Vyvážaných ľudí najprv dopravia do takzvaných filtračných táborov, odkiaľ ich prerozdelia do rôznych vzdialených miest Ruska,“ tvrdí mariupolská mestská rada, ktorá zároveň viní ruské invázne sily z blokovania evakuačných konvojov.

„Práve teraz sú zablokované autobusy vychádzajúce zo Záporožia do Berďanska, aby evakuovali obyvateľov Mariupola. Je zrejmé, že sa tak deje iba preto, aby sa zabránilo návratu ľudí na územie kontrolované Ukrajinou,“ dodala rada.

Z neschopnosti dohodnúť sa na evakuácii civilistov z Mariupola sa obe strany obviňujú navzájom, poznamenal Reuters.

Obyvatelia strategicky dôležitého prístavu, ktorého dobytie by Rusku pomohlo zabezpečiť si pozemný koridor na anektovaný polostrov Krym, trpia podľa ukrajinských úradov už niekoľko týždňov pod ruským ostreľovaním či bombardovaním a bez vody, jedla, dodávok elektriny alebo tepla.

Tím Reuters, ktorý v nedeľu (20. 3.) dorazil do Ruskom kontrolovanej časti Mariupolu, opísal pustinu plnú obhorených obytných domov a tiel zabalených do dosiek ležiacich pri ceste.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet