Na hlavný obsah

Ruské sily ovládli dôležité juhoukrajinské mesto Cherson, potvrdil miestny činiteľ

V meste je nedostatok potravín aj liekov.

Ruské sily ovládli dôležité juhoukrajinské mesto Cherson, potvrdil miestny činiteľ
Andrej Gončaruk, člen ukrajinskej domobrany si utiera tvár vo dvore zničeného domu po ruskom leteckom útoku v Gorenke. Foto: TASR/AP

Ruské vojenské sily ovládli juhoukrajinské mesto Cherson, potvrdil pre agentúru AFP miestny činiteľ. Ide o prvé veľké mesto, ktoré ruské sily dobyli, odkedy zaútočili na Ukrajinu. Informujú o tom New York Times a AFP.

„(Ruskí) okupanti sú vo všetkých častiach mesta a sú veľmi nebezpeční,“ napísal v stredu (2. 3.) neskoro večer prostredníctvom aplikácie Telegram Gennadij Lachuta, šéf Chersonskej regionálnej správy.

Starosta Chersonu Ihor Kolychajev predtým na Facebooku uviedol, že s „ozbrojenými návštevníkmi“ je v kontakte. Dodal, že im „nič nesľuboval“, ale súhlasil so zavedením nočného zákazu vychádzania a s obmedzením cestnej premávky aut.

Po trojdňovom obliehaní je v meste málo potravín či liekov a obyvatelia sa snažia pochovať svojich mŕtvych.

V Chersone sa údajne už nenachádza ukrajinská armáda. „Sú tu iba civilisti a ľudia, ktorí tu chcú žiť!“, píše sa v príspevku starostu mesta. Podľa Kolychajeva budú do mesta vpustené vozidlá naložené jedlom, liekmi a inými zásobami.

Vývoj nasleduje po dni protichodných tvrdení o tom, či Moskva získala mesto. Ruské ministerstvo obrany v stredu ráno informovalo, že jeho ozbrojené sily Cherson plne ovládli. Ukrajinská vláda však počas stredy tieto správy popierala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet