Na hlavný obsah

Ruské sily zadržali v Chersonskej oblasti 400 protestujúcich, tvrdí Kyjev

Cherson je doteraz najväčšie mesto, ktoré ruské invázne jednotky ovládli.

Ruské sily zadržali v Chersonskej oblasti 400 protestujúcich, tvrdí Kyjev
Muž hádže Molotovov koktejl pri bojoch o mesto Cherson na Ukrajine. Foto: Reuters

Príslušníci ruskej Národnej gardy zadržali v ukrajinskej Chersonskej oblasti viac ako 400 ľudí, ktorí protestovali proti ruskej okupácii, uviedlo podľa agentúry Reuters velenie ukrajinskej armády.

Cherson je doteraz najväčšie mesto, ktoré ruské invázne jednotky ovládli. Agentúra Interfax-Ukrajina píše, že obyvatelia juhoukrajinského regiónu protestujú proti ruskej invázii už niekoľko dní.

„Kvôli zúrivému odporu obyvateľov Chersonu sa okupanti snažia zaviesť administratívno-policajný režim, kvôli ktorému boli do Chersonskej oblasti dopravené jednotky ruskej gardy. Tie nezákonne zadržali už viac ako 400 občanov Ukrajiny,“ citovala ukrajinského generálneho štábu agentúra Interfax-Ukrajina.

Juhoukrajinský Cherson, kde žije zhruba 300 000 obyvateľov, je jediným veľkým mestom a regionálnou metropolou, ktoré ruská armáda od začiatku invázie na Ukrajinu ovládla. Stalo sa tak 2. marca.

Napríklad v sobotu (5. 3.) vyšli v prístavnom meste do ulíc stovky ľudí, aby protestovali proti ruskej okupácii. Obyvatelia mesta spievali ukrajinskú hymnu a skandovali heslá vyzývajúce Rusko na opustenie krajiny, uviedla britská BBC na svojom webe.

Pokojná demonštrácia sa podľa ukrajinského ministra zahraničia Dmytra Kulebu odohrala tiež v Berďansku, prístave na pobreží Azovského mora, ktorý tiež obsadili ruské vojská.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet