Na hlavný obsah

Ruskí vojaci pri ostreľovaní poškodili televíznu vežu v Charkove

Ukrajina očakáva mohutný útok na Kyjev.

Ruskí vojaci pri ostreľovaní poškodili televíznu vežu v Charkove
Pohľad na ukrajinské mesto Charkov zasiahnuté ruským ostreľovaním. Foto: ČTK/UNIAN

Ruská armáda v noci na pondelok (7. 3.) vystupňovala ostreľovanie miest v centrálnej, severnej a južnej časti Ukrajiny. Vyhlásil to poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovyč, ktorého citovala agentúra AP.

Predstavitelia mesta Charkov uviedli, že pri ostreľovaní poškodili televíznu vežu a ťažká delostrelecká paľba zasahuje obytné štvrte. Podľa generálneho štábu ukrajinskej armády Rusko začalo prípravy na mohutný útok na Kyjev.

„Posledná vlna raketových útokov prišla so zotmením,“ povedal Arestovyč v ukrajinskej televízii. Medzi oblasti, ktoré zasiahlo ťažké ostreľovanie, patrí predmestie Kyjeva a Černihiv na severe krajiny, Mykolajiv na juhu a tiež druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov, dodal.

Za katastrofálnu označil Arestovyč situáciu na kyjevských predmestiach Buča, Hostomel a Irpiň, kde sa v nedeľu (6. 3.) nepodarili pokusy o evakuáciu obyvateľov. Vláda podľa neho robí maximum pre to, aby evakuácie obnovili. Pre ostreľovanie neboli úspešné ani snahy o evakuáciu civilistov z miest Mariupol a Volnovacha na juhovýchode krajiny.

Televízne a rozhlasové vysielanie prerušili po tom, ako ruskí vojaci opakovane ostreľovali televíznu vežu v Charkove, oznámila podľa spravodajského serveru CNN miestna vláda.

„Časti objektu s technickým vybavením zničili; rozsah škôd na veži sa vyhodnocuje,“ napísala vláda vo vyhlásení. V utorok (1. 3.) zasiahla ruská paľba aj televíznu vežu v Kyjeve, čo viedlo k prerušeniu vysielania.

Generálny štáb ukrajinskej armády varoval, že Rusko začalo prípravy na mohutný útok na Kyjev. „Ruské sily začali zhromažďovať prostriedky na útok na metropolu. K blízkej Irpini postupujú tanky a motorizovaná pechota, aby tam pripravili základy pre útok,“ napísal štáb. Ruskí velitelia zásobujú svoje sily palivom z Bieloruska, dodal.

Poradca ukrajinského ministra vnútra Vadym Denysenko uviedol, že na prístupových cestách do Kyjeva je pomerne veľké množstvo ruských vojakov a vojenského vybavenia. „Predpokladáme, že boj o Kyjev bude kľúčovou bitkou budúcich dní,“ povedal. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko vyhlásil, že ukrajinské bezpečnostné zložky sú pripravené akýkoľvek útok odraziť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet