Na hlavný obsah

Rusko a Ukrajina sa dohodli na vytvorení koridorov pre evakuáciu civilistov

Čoskoro sa má uskutočniť tretie kolo rozhovorov.

Rusko a Ukrajina sa dohodli na vytvorení koridorov pre evakuáciu civilistov
Rokovanie ruskej a ukrajinskej delegácii. Foto: TASR/AP

Rusko a Ukrajina sa dohodli na humanitárnych koridoroch s možným dočasným prímerím v ich okolí pre odchod civilného obyvateľstva, povedal vo štvrtok (3. 3.) ruský vyjednávač Vladimir Medinskij.

Ukrajinský delegát Mychajlo Podoľak po rokovaní podľa ukrajinskej agentúry Unian uviedol, že táto téma bola jediná, na ktorej sa vo štvrtkovom druhom kole rozhovorov ukrajinská a ruská strana dokázali zhodnúť.

Ukrajinská strana podľa Podoľaka nedosiahla výsledky, v ktoré dúfala, a tretie kolo rozhovorov sa uskutoční v najbližších dňoch. Potvrdil to aj ďalší ruský vyjednávač, predseda zahraničného výboru dolnej komory ruského parlamentu Leonid Sluckij, podľa ktorého môže budúca dohoda s Kyjevom vyžadovať schválenie ruským parlamentom.

„Hlavná otázka, ktorú sme dnes vyriešili, je otázka záchrany ľudí, civilistov, ktorí sa ocitli v zóne vojenských stretov. Preto sa strany dohodli na formáte režimu pre udržiavanie humanitárnych koridorov pre odchod civilného obyvateľstva, prípadnom dočasnom prerušení bojov v sektore humanitárneho koridoru počas odchodu civilného obyvateľstva,“ uviedol poradca ruského prezidenta Medinskij podľa agentúry TASS. Dodal, že ide podľa neho o významný pokrok.

Malá zhoda

Poradca ukrajinského prezidenta Podoľak podľa ruskej služby stanice BBC uviedol, že delegácie sa dohodli na možnosti prímeria iba v tých oblastiach, kde budú civilistov evakuovať cez humanitárne koridory. „Na tento účel budú čo najskôr zorganizované spoločné komunikačné kanály a budú vytvorené spoločné logistické postupy,“ uviedol Podoľak.

Ten zároveň konštatoval, že ukrajinská delegácia nedosiahla výsledky, v ktoré dúfala. „Jediné, čo môžem povedať: Dostatočne podrobne sme riešili humanitárny aspekt, pretože pomerne veľa miest je teraz obkľúčených, je tam dramatická situácia s potravinami, liekmi, možnosťou evakuácie,“ uviedol ukrajinský delegát.

Dnešné druhé kolo rozhovorov medzi Ruskom a Ukrajinou sa konalo v Bielovežskom pralese, ktorý sa rozprestiera na oboch stranách hranice medzi Bieloruskom a Poľskom. Delegáti rokovali na bieloruskom území, štvrtkové rozhovory podľa agentúry TASS trvali dve a pol hodiny.

Pondelkové (28. 2.) rozhovory – prvé od ruského vpádu – neviedli k prelomu. Strany sa vtedy dohodli iba na tom, že sa v najbližších dňoch opäť stretnú, ruská armáda ďalej útočí na ukrajinské mestá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet