Na hlavný obsah

Rusko by chcelo platby za plyn v rubľoch, hrozí zastavenie dodávok

Odborník si myslí, že to je Putinov cieľ.

Rusko by chcelo platby za plyn v rubľoch, hrozí zastavenie dodávok
Na snímke bankovky ruského rubľa. Foto: TASR/AP

Rusko ako najväčší svetový vývozca zemného plynu a najväčší dodávateľ plynu do Európy by chcelo, aby sme za surovinu platili v rubľoch a nie v dolároch či eurách. Odborníci varujú, že hrozí zastavenie toku.

Európski lídri protestujú, hovoria o porušení zmlúv a hľadajú riešenia. Téme sa venovala redaktorka RTVS Miroslava Neira Cuellar Hospodárová v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Na zozname nepriateľských štátov, ktorých sa má zmena v rubľoch týkať, je 48 krajín vrátane štátov Európskej únie, USA, Kanady, Švajčiarska či Japonska.

Prechod na rubeľ je s najväčšou pravdepodobnosťou pokus obísť sankcie a tiež snaha Moskvy posilniť vlastnú menu tým, že vyvoláva dopyt po rubli, hovorí odborník na energetiku Karel Hirman.

Detaily platieb zatiaľ nie sú známe

„Je otázka, akým spôsobom si ruble zákazníci, firmy, ktoré odoberajú tieto strategické suroviny z Ruska, zaobstarajú. To je jedna vec. A druhá vec, samozrejme, v akom kurze,“ povedal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko Hirman.

Za takmer 60 percent ruského plynu Európa platila eurami, necelých 40 percent bolo za doláre a len tri percentá za libry. Kto bude teraz stanovovať kurz rubľa? Bude férový? A aké budú poplatky u prípadných sprostredkovateľov?

Podľa ruských ekonómov mechanizmus platieb rubľami ešte len treba vytvoriť. Akú bude mať podobu zatiaľ nie je jasné.

„Putin si môže de facto urobiť aký kurz chce. Teoreticky – začne sa nakupovať v rubľoch a odrazu sa rubeľ výrazným spôsobom upevní a vo finále budú stáť ruské suroviny o veľa viac. To je, samozrejme, neprijateľné,“ priblížil Hirman.

Putin chce zastaviť dodávky, mieni expert

Vytvoria sa platobné podmienky, ktoré nebudú môcť akceptovať ani firmy, ktoré komoditu nakupujú, ani banky, a to smeruje k obmedzeniu, alebo až k zastaveniu dodávok, varuje expert.

„A to je podľa mňa Putinov cieľ. S tým, že on potom bude vykrikovať, že veď my sme chceli tie naše suroviny predávať, chceli sme ich za ruble. Ale vidíte, Európania nám nechcú v rubľoch platiť, takže im naše suroviny nemôžeme dodať,“ priblížil.

Rusko vie, že Európa jeho plyn zatiaľ potrebuje. Zastavenie kohútikov v tomto momente by ju bolelo a dostalo do veľmi zložitej situácie. Po vykurovacej sezóne si totiž znova potrebuje naplniť zásobníky a pripraviť sa na novú sezónu.

Podľa odborníka Európa musí ešte rýchlejšie hľadať možnosti, ako si komoditu zabezpečiť z iných zdrojov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika