Na hlavný obsah

Rusko chce podľa Lavrova naďalej dosiahnuť demilitarizáciu Ukrajiny

Z vytvorenia konfliktu obvinil Západ.

Rusko chce podľa Lavrova naďalej dosiahnuť demilitarizáciu Ukrajiny
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Treba určiť konkrétne typy útočných zbraní, ktoré na Ukrajine nebudú nikdy rozmiestnené, vyhlásil ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Informovala o tom agentúra TASS.

Podľa agentúry Reuters tiež uviedol, že Moskva je naďalej odhodlaná dosiahnuť „demilitarizáciu“ Ukrajiny, ktorú Kremeľ zdôvodnil inváziou do susednej krajiny.

Moskva pri rokovaniach s Ukrajinou nepožaduje kapituláciu, ale navrhuje dohodu, ktorá zabezpečí zákonné práva všetkým národom tejto krajiny, cituje agentúra TASS Lavrova, ktorý to podľa nej uviedol v rozhovore pre stanicu Al-Džazíra.

„Nemyslím, že to (požiadavky Ruska) možno takto kvalifikovať. Nejde o termín, ktorý sa má použiť. Ponúkame dohodu. Zabezpečia zákonné práva všetkých národov, ktoré žijú na Ukrajine, čo zahŕňa všetky národnostné menšiny,“ uviedol Lavrov.

Moskva pôvodne rozhovory podmieňovala požiadavkou, aby ukrajinská strana najprv zložila zbrane. Ruský vyjednávač dnes popoludní oznámil, že súčasťou rozhovorov, ktoré by sa mali začať vo štvrtok, bude aj otázka prímeria.

Parametre „demilitarizácie“ Ukrajiny sa ešte nedohodli, v krajine by nemali byť žiadne zbrane, ktoré by mohli ohroziť bezpečnosť Ruska, vyhlásil ďalej Lavrov.

„Ruský prezident Vladimir Putin jasne načrtol našu pozíciu, s ktorou naša delegácia prišla na rokovania s Ukrajincami v Bielorusku. Krym je súčasťou Ruska. Uznanie Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky v rámci hraníc Doneckej a Luhanskej oblasti,“ dodal.

Lavrov kritizoval Západ i Zelenského

Podľa agentúry TASS zdôraznil, že je potrebné dosiahnuť „denacifikáciu“ Ukrajiny, ktorú tiež Moskva uviedla ako dôvod pre inváziu.

Lavrov ďalej uviedol, že nevylučuje, že „niekto chcel, aby Rusko uviazlo v umelo vytvorenom konflikte“ na Ukrajine a zároveň obvinil z jeho vytvorenia Západ. „Západní politickí analytici teraz píšu, že to umožní rozviazať Američanom ruky a pracovať na zadržiavaní Číny,“ nechal sa počuť.

Podľa agentúry Reuters Lavrov ďalej uviedol, že o svojich lídroch musia rozhodnúť Ukrajinci. O ich súčasnom prezidentovi Volodymyrovi Zelenskom vyhlásil, že klamal, keď sľuboval, že v krajine obnoví poriadok.

„Zelenskyj neurobil nič s pokračujúcou krvavou vojnou proti vlastnému ľudu. V skutočnosti klamal, keď sľuboval obnovenie poriadku, keď sa podpisovali početné dohody so zástupcami Donbasu,“ citovala ruského ministra zahraničia agentúra TASS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet