Na hlavný obsah

Rusko informuje, že doposiaľ stratilo takmer 500 vojakov počas vojenskej invázie

Ukrajina hovorí, že Putin prišiel o necelých 6 000 vojakov.

Rusko informuje, že doposiaľ stratilo takmer 500 vojakov počas vojenskej invázie
Ukrajinskí vojaci prechádzajú cez zrútený most. Foto: TASR/AP

Od začiatku ruskej vojenskej operácie na Ukrajine zomrelo 498 ruských vojakov a 1 597 ich utrpelo zranenia, oznámilo v stredu (2. 3.) ruské ministerstvo obrany. Moskva tak prvýkrát od začiatku bojov oficiálne zverejnila počty obetí a zranených na strane Ruska, pripomenula agentúra Reuters.

Útok na Ukrajinu ruské sily začali vo štvrtok (24. 2.). Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak už cez víkend vyhlásil, že ruská invázia si vyžiadala životy už viac ako 3 500 ruských vojakov. Ukrajinské ministerstvo obrany potom v stredu uviedlo, že protivník prišiel o 5 840 vojakov.

Vojenský poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Oleksij Arestovyč zasa v stredu uviedol, že od vypuknutia invázie zomrelo už cez 7 000 ruských vojakov. Ďalšie stovky Ukrajinci zajali.

Ruské ministerstvo okrem toho oznámilo, že zabitých bolo 2 870 ukrajinských vojakov a zranených zhruba 3 700 armádnych príslušníkov.

Tieto údaje nemohli byť nezávisle overené z iných zdrojov, upozornila agentúra Reuters.

Ukrajina okrem toho hlási vyše 2 000 obetí medzi civilným obyvateľstvom, o ukrajinských civilných obetiach Moskva neinformovala. S odvolaním sa na ukrajinské záchranné zložky o tom v stredu informovala agentúra Interfax-Ukrajina.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet