Na hlavný obsah

Rusko je zodpovedné za vznik humanitárnej krízy na Ukrajine

Vyplýva z rezolúcie, ktorú prijalo VZ OSN.

Rusko je zodpovedné za vznik humanitárnej krízy na Ukrajine
Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN o humanitárnej kríze na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN) vo štvrtok (24. 3.) prijalo rezolúciu, ktorá pripisuje Rusku zodpovednosť za humanitárnu krízu na Ukrajine a žiada okamžité nastolenie prímeria. Informovala o tom agentúra AP.

Za rezolúciu hlasovalo 140 krajín, 38 vrátane Číny sa zdržalo a päť – Bielorusko, Sýria, Severná Kórea, Eritrea a Rusko – bolo proti.

Text prijatej rezolúcie odsudzuje „vážne humanitárne následky“ agresie ruskej armády, ktorá ostreľuje, bombarduje a oblieha husto obývané mestá. Ide o taký rozsah, aký Európa nevidela už desaťročia. VZ OSN zároveň žiada pre humanitárnych pracovníkov bezpečný prístup do všetkých častí Ukrajiny.

Kremeľ túto rezolúciu odsúdil ako „protiruskú“ a jej podporovateľov obvinil zo zneužívania humanitárnej situácie v Ukrajine na politické ciele.

Bezpečnostná rada OSN v stredu (23. 3.) jasnou väčšinou zamietla návrh rezolúcie o humanitárnej kríze, ktorý predložilo Rusko. Rezolúcia Moskvy uznala, že Ukrajina potrebuje naliehavú pomoc, ale vôbec sa nezmienila o ruskej invázii, ktorá súčasnú krízu spôsobila.

Rezolúcie kritické k vojne na Ukrajine však nemajú takmer nijakú šancu prejsť vo vplyvnejšej Bezpečnostnej rade OSN, kde má Rusko právo veta. Na rozdiel od rezolúcií BR OSN nie je rezolúcia VZ OSN záväzná na základe medzinárodného práva a má z veľkej časti len symbolický význam.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet