Na hlavný obsah

Rusko môže mierové rozhovory využiť na prípravu novej ofenzívy, varuje britská ministerka zahraničia

Ohľadom rokovaní je veľmi skeptická.

Rusko môže mierové rozhovory využiť na prípravu novej ofenzívy, varuje britská ministerka zahraničia
Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová. Foto: TASR

Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová varovala, že mierové rozhovory medzi Kyjevom a Moskvou by mohlo Rusko využiť na preskupenie svojich síl a prípravu novej ofenzívy.

Povedala to v rozhovore pre denník The Times, informovala v sobotu (19. 3.) televízia Sky News.

Ak to Rusko myslí s rokovaniami vážne, nebude podľa Trussovej zároveň bombardovať obytné štvrte. Preto je ohľadom rokovaní „veľmi skeptická“.

„To, čo sme doteraz videli, je pokus Rusov získať čas na reorganizáciu,“ povedala šéfka britskej diplomacie. Nevidno nijaké náznaky sťahovania ruských jednotiek a na rokovacom stole nie sú žiadne seriózne návrhy.

Rusov obvinila z klamstva

„Rusi klamú, klamú a klamú. Obávam sa, že vyjednávanie je ďalším pokusom o odvrátenie pozornosti a vytvorenie dymovej clony,“ konštatovala Trussová.

K mierovým rokovaniam sa podľa agentúry DPA vyjadril aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý obvinil Spojené štáty, že ich brzdia.

„Vždy sme boli za diplomatické riešenie akýchkoľvek problémov, aj v priebehu nepriateľských akcií. Keď (ukrajinský prezident Volodymyr) Zelenskyj navrhol rokovania, náš prezident súhlasil, rokovania prebiehajú,“ citovala Lavrova v sobotu agentúra Interfax.

Rusko podľa Lavrova dokončí „špeciálnu operáciu“ na Ukrajine po podpísaní dokumentov o bezpečnostných otázkach, neutrálnom postavení Ukrajiny a prijatí „civilizovanej formy“ zákonodarstva, ktorý teraz nahráva „nacifikácii“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet