Na hlavný obsah

Rusko na Ukrajine používa termobarické zbrane a zrejme aj nenavádzané bomby

Uviedlo to britské ministerstvo obrany.

Rusko na Ukrajine používa termobarické zbrane a zrejme aj nenavádzané bomby
Na archívnej snímke sa hasiči snažia uhasiť oheň po ostreľovaní v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Ruská invázna armáda používa na Ukrajine tzv. termobarické zbrane s rozsiahlymi ničivými účinkami. Uviedlo to v stredu (9. 3.) britské ministerstvo obrany, podľa ktorého nasadenie takýchto zbraní potvrdilo samotné Rusko, informovala televízia Sky News.

Spojené štáty majú okrem toho podozrenie, že ruské sily na ukrajinskom území používajú aj nenavádzané bomby, ktoré usmrcujú civilistov a ničia civilnú infraštruktúru. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyjadrenie nemenovaného amerického predstaviteľa.

„Ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že na Ukrajine používa zbraňový systém TOS-1A,“ uviedol na twitteri britský rezort obrany. Pripomenul, že TOS-1A využíva tzv. termobarické rakety. Tie fungujú na princípe výbuchu aerosólového oblaku paliva zmiešaného so vzduchom a následného vytvorenia mohutnej tlakovej vlny.

Podľa britského ministerstva ruské, respektíve sovietske vojská používali takéto rakety už počas vojen v Afganistane a Čečensku. Ich účinky sú podľa britského ministerstva obrany „devastujúce“: dokážu ničiť infraštruktúru a spôsobiť vážne zranenia vnútorných orgánov, popáleniny a smrť.

Nie sú zakázané, ale prísne regulované

Ministerstvo zdôraznilo, že takéto zbrane nie sú zakázané, ich používanie je však striktne regulované medzinárodným vojenským právom a ich nasadzovanie voči civilistom je nelegálne, uvádza Sky News.

Agentúra Reuters okrem toho sprostredkovala vyjadrenie  popredného predstaviteľa Pentagónu, podľa ktorého Moskva počas agresie na Ukrajine zrejme používa aj nenavádzané bomby, ktoré majú len obmedzenú schopnosť presne zasahovať určené ciele.

„Existujú náznaky, že Rusi (na Ukrajine) reálne zhadzujú aj nenavádzanú muníciu,“ povedal nemenovaný predstaviteľ, podľa ktorého Spojené štáty na Ukrajine evidujú „čoraz väčšie škody na civilnej infraštruktúre a civilné obete“.

Toto vyjadrenie zaznelo niekoľko hodín po leteckom útoku na nemocnicu v obliehanom ukrajinskom meste Mariupol, z ktorého ukrajinské úrady obvinili Rusko a ktorý si vyžiadal najmenej 17 zranených. Kremeľ reagoval vyhlásením, že ruská armáda na civilné ciele neútočí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet