Na hlavný obsah

Rusko na Ukrajine zastaví paľbu a umožní odchod z Mariupola, uviedla Moskva

Starosta mesta povedal, že Mariupol nemá vodu ani teplo.

Rusko na Ukrajine zastaví paľbu a umožní odchod z Mariupola, uviedla Moskva
Ukrajinskí vojaci nakladajú techniku, ktorá prežila útok ruskej armády na ukrajinský vojenský objekt na predmestí Mariupolu. Foto: TASR/AP

Ruská armáda v sobotu (5. 3.) od 8.00 h SEČ vyhlásila pokoj zbraní pri mestách na východe Ukrajiny Mariupol a Volnovacha. Moskva tak umožní civilistom odísť z oblastí, ktoré jej vojaci obkľúčili.

Miestne úrady chcú humanitárne koridory využiť na dodávky jedla alebo liekov. Kyjev s ich vznikom súhlasí, povedal podľa agentúry TASS zástupca kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak.

Zástupcovia mestskej správy Mariupola uviedli, že civilisti budú z mesta môcť odísť medzi 10:00 a 15:00 SEČ. Bezpečná cesta povedie smerom na severozápad do Záporožia.

Zhoda na zriadení humanitárnych koridorov bola jediným výsledkom štvrtkového (3. 3.) druhého kola rokovaní ukrajinských a ruských vyjednávačov.

Mariupol je pre Rusko strategickým cieľom

Poradca ukrajinského ministra vnútra Vadym Denysenko podľa agentúry Unian povedal, že Kyjev zatiaľ nedostal od Moskvy bezpečnostné garancie pre humanitárne koridory.

Starosta Mariupola v noci na sobotu oznámil, že mesto je pod ruskou blokádou a čelí ostreľovaniu. Už v piatok (4. 3.) varoval, že v meste nie je voda, teplo ani elektrina a že dochádzajú zásoby jedla.

Prístavné mesto, v ktorom žije 400 000 obyvateľov, je pre Rusko strategickým cieľom. Ak by Rusko ovládlo mesto, pomohlo by mu to vybudovať pozemný koridor medzi Krymom, ktorý Rusko okupuje od roku 2014, a Luhanskou a Doneckou oblasťou, upozorňuje The Guardian.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet