Na hlavný obsah

Rusko nevyhovie požiadavke Medzinárodného súdneho dvora o zastavení bojov na Ukrajine

Ruské odmietnutie sa očakávalo.

Rusko nevyhovie požiadavke Medzinárodného súdneho dvora o zastavení bojov na Ukrajine
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Moskva nesplní požiadavku Medzinárodného súdneho dvora OSN (ICJ), ktorý v stredu (16. 3.) nariadil Rusku okamžite zastaviť vojnové operácie na Ukrajine. Uviedol to vo štvrtok (17. 3.) podľa ruských médií hovorca prezidenta Vladimira Putina.

„Nie, nemôžeme brať toto rozhodnutie do úvahy. Na Medzinárodnom súdnom dvore existuje pojem ‚súhlas strán‘. Tu žiadny súhlas byť nemôže. V tomto prípade to nemôžeme brať do úvahy,“ povedal Dmitrij Peskov podľa agentúry TASS v odpovedi na otázku, či Rusko prihliadne na rozhodnutie haagskeho súdu.

Podľa predbežného rozhodnutia vo veci, ktorú pred najvyššiu súdnu inštanciu OSN predniesla Ukrajina, má Moskva tiež zabezpečiť, aby vo vojenských akciách nepokračovali ani iné vojenské či ozbrojené jednotky, ktoré konajú na jej príkaz.

Rusku aj Ukrajine súd tiež nariadil, aby sa vyvarovali akýchkoľvek krokov, ktoré by ich spor ďalej vyostrili. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozhodnutie privítal a označil za „úplné víťazstvo“.

Biden označil Putina za vojnového zločinca

Prezident Spojených štátov Joe Biden v stredu nazval ruského prezidenta Vladimira Putina vojnovým zločincom.

Západné krajiny aj ukrajinské úrady obviňujú Rusko z toho, že najmä v ukrajinských mestách cielene mieri na civilné ciele a spôsobujú tak úmrtie stoviek ľudí nezapojených do bojov vrátane desiatok detí.

Pobúrenie vyvolalo napríklad bombardovanie pôrodnice či divadla v Mariupole alebo ostreľovanie Záporožskej jadrovej elektrárne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet