Na hlavný obsah

Rusko opäť sľúbilo otvorenie koridorov pre evakuáciu ukrajinských civilistov

Víkendové pokusy skončili neúspechom.

Rusko opäť sľúbilo otvorenie koridorov pre evakuáciu ukrajinských civilistov
Ľudia sa schovávajú pred ostreľovaním v suteréne školy v ukrajinskej obci Gorenka. Foto: TASR/AP

Ruská armáda v pondelok (7. 3.) o 08.00 h SEČ zastaví paľbu a otvorí humanitárne koridory vo viacerých ukrajinských mestách vrátane Kyjeva, aby umožnila odchod civilistov. Informovala o tom agentúra Interfax s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany.

„Koridory, ktoré budú rovnako otvorené v mestách Charkov, Mariupol a Sumy, sú zriaďované vzhľadom na tamojšiu katastrofálnu humanitárnu situáciu, ako aj na osobnú žiadosť francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona,“ uviedlo ministerstvo.

„Požadujeme od ukrajinskej strany, aby dôsledne plnila všetky podmienky na vytvorenie humanitárnych koridorov v uvedených oblastiach a aby zabezpečila organizovaný odchod civilistov,“ dodalo ministerstvo. Ruské sily podľa neho budú operáciu nepretržite monitorovať.

Podľa máp zverejnených agentúrou RIA bude koridor z Kyjeva viesť do Bieloruska a Charkov bude mať iba jeden koridor vedúci do Ruska. Koridory z Mariupolu a Sumy budú viesť do ďalších ukrajinských miest, ako aj do Ruska.

Ruské ministerstvo tiež uviedlo, že ľudí z Kyjeva budú môcť prepraviť do Ruska aj letecky. Rusi chcú monitorovať evakuáciu pomocou dronov, aby odhalili prípadné „pokusy ukrajinskej strany oklamať Rusko a celý civilizovaný svet“. Informuje agentúra Reuters.

Pokoj zbraní ruská armáda vyhlásila pri východoukrajinských mestách Mariupol a Volnovacha už v sobotu (5. 3.). Miestne úrady však uviedli, že museli evakuáciu civilného obyvateľstva odložiť, pretože ruské jednotky prímerie nedodržiavali. Ruská strana naopak z porušenia prímeria obvinila ukrajinské sily.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet