Na hlavný obsah

Rusko sa stalo najviac sankcionovanou krajinou na svete

Predstihlo aj Irán či Severnú Kóreu.

Rusko sa stalo najviac sankcionovanou krajinou na svete
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Rusko sa stalo krajinou, proti ktorej svetové spoločenstvo uvalilo najviac sankcií na svete. Oznámili to tlačové agentúry s odvolaním sa na špecializovaný server Castellum, predstavujúci svetovú databázu údajov o uložených sankciách.

Rusko v priebehu 10 dní od začiatku invázie na Ukrajinu predbehlo v počte uvalených sankcií Irán a Severnú Kóreu, poznamenala agentúra Bloomberg.

Rusko sa od 22. februára stalo terčom 2 778 nových sankcií a celkovo ich na Moskvu uvalili viac ako 5 530. To prekonáva Irán, ktorý čelí 3 616 sankciám nahromadeným počas desaťročia hlavne pre jadrový program a podporu terorizmu.

Tlak na Rusko rastie každý deň. „Je to finančná jadrová vojna a najväčšie sankcie v dejinách,“ vyhlásil Peter Piatetsky, ktorý pôsobil na americkom ministerstve financií za prezidentov Baracka Obamu a Donalda Trumpa, a ktorý je spoluzakladateľom serveru Castellum.

Rusko sa v dôsledku globálnych sankcií stalo „finančným vydedencom v priebehu menej ako dvoch týždňov“, dodal.

Sankcie proti Rusku zdôrazňujú mimoriadnu jednotu medzi Spojenými štátmi a ich spojencami v súvislosti s inváziou, nariadenou ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Samotný Putin počas víkendu prirovnal sankcie k „vyhláseniu vojny“, pripomenul Bloomberg.

Ruský server Gazeta upozornil, že na rebríčku sankcií po Rusku a Iráne nasleduje Sýria, KĽDR a prvú päťku s veľkým odstupom uzatvára Venezuela. Pripomenul tiež, že sankcie sa proti Rusku uvaľovali tiež pre ruské ťaženie v Sýrii, výstavbe plynovodu Nord Stream 2, údajnému zasahovaniu Ruska do prezidentských volieb v USA v roku 2016, údajnej otrave opozičného vodcu Alexeja Navaľného či údajnému dopingu ruských športovcov.

Ruská diplomacia mnohokrát odmietla tieto obvinenia proti Moskve a vyhlasovala, že sankcie sú kontraproduktívne a škodia tým, ktorí sa ich rozhodli zaviesť, dodala Gazeta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet