Na hlavný obsah

Borell: Rusko sa v ukrajinskom Mariupole dopúšťa masívnych vojnových zločinov

Európska únia bude rokovať o ďalších sankciách.

Borell: Rusko sa v ukrajinskom Mariupole dopúšťa masívnych vojnových zločinov
Na snimke šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Foto: TASR

Rusko sa v ukrajinskom Mariupole dopúšťa masívnych vojnových zločinov a Európska únia bude rokovať o ďalších sankciách. Tentoraz cielených na ruský ropný priemysel.

Pred rokovaním ministrov zahraničia členských krajín to povedal šéf únijnej diplomacie Josep Borrell. Litovský minister Gabrielius Landsbergis vyhlásil, že EÚ by sa mala zhodnúť na zákaze dovozu ruskej ropy a tiež podporiť ďalšie spoločné dodávky zbraní Ukrajine.

Masívny vojnový zločin

„Rusko sa naozaj dopúšťa mnohých vojnových zločinov. To, čo sa deje v Mariupole, je masívny vojnový zločin. Ničí všetko, bombarduje a zabíja všetkých, bez rozdielov,“ povedal Borrell.

Možné ruské vojnové zločiny či zločiny proti ľudskosti už začal priamo na Ukrajine vyšetrovať Medzinárodný trestný súd.

Piaty balík sankcií

Ministri budú rokovať o celkovo piatom balíku sankcií od začiatku ruskej invázie a podľa Borrella by mal zahŕňať aj energetický sektor. Postoje členských krajín sú však vzhľadom na ich energetickú závislosť od Ruska menej jednotné ako v predchádzajúcich prípadoch.

„Toto je naša vojna. A či ju prehráme, bude to na nás,“ apeloval na rázne kroky Landsbergis. Jeho krajina patrí spolu s ďalšími pobaltskými štátmi či Poľskom k zástancom najtvrdších protiruských krokov, medzi ktoré patrí úplné odstrihnutie od ruského plynu či ropy.

Naproti tomu Nemecko, Maďarsko či Taliansko o zastavení dovozu plynu hovoriť odmietajú. Podľa niektorých diplomatov by sa dvadsaťsedmička skôr mohla zhodnúť na zákaze dovozu ropy.

Landsbergis poznamenal, že by to pre EÚ nebol taký veľký zásah ako pri plyne a pritom by pripravil režim ruského prezidenta Vladimira Putina o významné zdroje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet