Na hlavný obsah

Rusko sťahuje niektoré jednotky od Kyjeva, presúva ich však inam, uviedol Pentagon

Presúva ich tam, kde možno v blízkej dobe chystá veľkú ofenzívu.

Rusko sťahuje niektoré jednotky od Kyjeva, presúva ich však inam, uviedol Pentagon
Na ilustračnej snímke ruské tanky pri ukrajinskom Mariupole. Foto: ČTK/ABACA/AA/ABACA

Hovorca Pentagonu John Kirby v utorok (29. 3.) potvrdil, že od Kyjeva odchádza malý počet ruských jednotiek smerom na sever, Moskva ich ale podľa USA nesťahuje z bojov, ale presúva na iné miesta na Ukrajine, kde možno v blízkej dobe chystá veľkú ofenzívu.

Prezident USA Joe Biden krátko predtým povedal, že sa ešte uvidí, či Rusko skutočne niektoré svoje vojská stiahne, ako povedalo po dnešných rozhovoroch s ukrajinskými zástupcami.

Šéf americkej diplomacie Antony Blinken vyhlásil, že ruské vyhlásenia ohľadom stiahnutia vojsk by mohli byť pokusom Moskvy „klamať ľudí a odviesť pozornosť“.

„Došlo za posledný deň k nejakému presunu niektorých ruských jednotiek preč od Kyjeva? Myslíme si, že áno. Malého počtu,“ povedal Kirby.

Pentagon: Neznamená to, že hrozba poľavila

„Domnievame sa však, že ide o premiestnenie, nie skutočné stiahnutie a že by sme mali byť pripravení na to, že budeme sledovať veľkú ofenzívu v iných častiach Ukrajiny. Neznamená to, že hrozba pre Kyjev poľavila,“ dodal.

„Uvidíme,“ povedal krátko predtým o ruskom vyhlásení ohľadom sťahovania vojsk Biden. „Nič by som v tom nehľadal, kým neuvidíme, ako sa zachovajú. Uvidíme, či naozaj splnia to, čo naznačujú,“ dodal s tým, že USA situáciu naďalej pozorne sledujú.

„Je tu to, čo Rusko hovorí, a je tu to, čo Rusko robí, a my sa sústredíme na to druhé,“ povedal Blinken. „A Rusko robí to, že pokračuje v týraní Ukrajiny,“ dodal.

Spojené štáty podľa neho doteraz nezaznamenali žiadne náznaky toho, že by diplomatické rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou postupovali „konštruktívnym spôsobom“.

Rusko a Ukrajina v utorok (29. 3.) oznámili prelom v rokovaniach o možnom riešení konfliktu. Moskva po rozhovoroch povedala, že výrazne obmedzí svoje vojenské aktivity v okolí Kyjeva a Černihivu.

Ukrajinská strana navrhla ukrajinskú neutralitu, ktorá by sa opierala o systém bezpečnostných záruk. Boje vrátane ostreľovania ukrajinských miest ruskými silami však na Ukrajine pokračujú.

„Ak sa (ruskí predstavitelia) nejako domnievajú, že môže uspieť pokus podmaniť si len východnú alebo južnú časť Ukrajiny, tak sa zase raz hlboko mýlia,“ pokračoval Blinken.

Podobne ako vedenie USA sa v rozhovore s agentúrou Reuters vyjadril aj nemenovaný západný činiteľ, podľa ktorého Rusko neberie rozhovory s Ukrajinou vážne a používa ich ako hru o čas.

Priame rokovania sú podľa zdroja však v súčasnosti naďalej najlepšou cestou vpred. „Dúfame, že sa to v určitej fáze začne brať vážne a povedie to ku pokoju zbraní,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet