Na hlavný obsah

Rusko stojí jeden deň vojny na Ukrajine zhruba miliardu eur, tvrdí odborník

Značné príjmy má Rusko z predaja plynu.

Rusko stojí jeden deň vojny na Ukrajine zhruba miliardu eur, tvrdí odborník
Zničené bojové vozidlo pri Kyjeve. Foto: ČTK/AP

Rusko platí za jeden deň vojny na Ukrajine zhruba miliardu eur – odhaduje bývalý vysokopostavený generál vo výslužbe. Najviac peňazí podľa neho smeruje do vojska, munície a nafty. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

No Rusko má – ako sa zdá – napriek enormným výdavkom a uvaleným sankciám naďalej značné príjmy. Ich hlavným pilierom sú dodávky zemného plynu, ktoré prúdia do Európy.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) otvorene hovorí, že ide o stroj na financovanie vojny. Podľa odborníka sa však Európa snaží vyhnúť zastaveniu plynových kohútikov, keďže nemá pripravené plnohodnotné alternatívy.

Sulík: Plyn aj ropa tečú

Obavy z obmedzenia dodávok zemného plynu, ktoré zachvátili Európu po vpáde Ruska na Ukrajinu, sa zatiaľ nenapĺňajú. Naopak, na Slovensko prúdi podľa prepravcu plynu Eustream okolo 80 miliónov kubíkov denne.

Začiatkom februára to bolo do 60 miliónov, pričom pred inváziou dodávky rapídne klesli. Rozpútaná vojna – a vzápätí na Rusko uvalené sankcie – podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) spôsobili, že Vladimirovi Putinovi chýbajú peniaze.

„Rusko nutne potrebuje devízové príjmy, a preto, kontrolujeme to na dennej báze, ropa aj plyn tečú,“ hovorí Sulík.

Matovič otvorene hovorí, že opätovné zvýšené dodávky ropy a plynu môžu vykrývať výdavky Ruska na vojnu.

„Ruská cár má viac prostriedkov na to, aby viedol vojnu. Takže je to zacyklené perpetuum mobile. Celkom dobre vymyslený stroj na to, ako financovať vojnu,“ povedal šéf rezortu financií.

Rusko najviac dáva na platy vojakov, muníciu a pohonné hmoty

Bývalý náčelník generálneho štábu českej armády Jiří Šedivý odhaduje, že vojna na Ukrajine stojí Rusko okolo miliardy eur denne. Najviac peňazí ide podľa neho na plat pre vojakov a muníciu.

„Spotreba munície – sú to bomby, náboje, náboje do tankov. Nemalé čísla budú určite aj v oblasti pohonných hmôt, pretože ťažká technika má obrovskú spotrebu,“ hovorí Šedivý.

V hre je však ďalšie sprísňovanie sankcií proti Rusku, ktoré by sa dotýkalo dodávok ropy a zemného plynu – pripomína analytik Energie pre Vás Jozef Badida.

No rovnako je tu hrozba, že sám Vladimír Putin zatiahne kohútiky. Táto situácia ženie ceny plynu stále vyššie, z čoho profitujú práve dodávatelia – teda aj Rusko.

„Cena je už teraz neskutočne vysoká. Práve to riziko obmedzenia dodávok ruského plynu spôsobilo, že cena vystrelila do astronomických výšok,“ vysvetľuje Badida.

Ak sa tok ruského plynu obmedzí – či už v dôsledku sankcií alebo v dôsledku rozhodnutia Ruska – bude to podľa ekonóma bolieť všetkých.

„Pôjde to oko za oko, zub za zub, konzekvencie budú negatívne aj pre Európu aj pre Rusko, ale oveľa významnejšie budú pre Rusko,“ tvrdí ekonóm Ľuboš Pavelka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál